NEWS

Se schimbă permisele auto categoria B din România. Parlamentul a adoptat modificări în Codul Rutier

Se schimbă permisele auto categoria B din România. Parlamentul a adoptat modificări în Codul Rutier
Permisele auto categoria B se schimbă

Este informația finalului de an în România, asta după ce s-a aflat că se schimbă permisele auto categoria B din România. Recent, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002, fiind și for decizional.

Potrivit acestui proiect, șoferii români cu permis categoria B vor putea conduce și motociclete cu o cilindree de maxim 125 cmc. Legea era în procedura de reexaminare la cererea președintelui.

Permisele auto categoria B se schimbă

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru modificare OUG nr. 195/2002 ce prevede că șoferii români cu permis categoria B pot conduce și unele motociclete.

Șoferii cu permis categoria B vor putea conduce motociclete de cel mult 125 cmc, dacă au cel puțin 2 ani experiență de conducere pentru categoria B și fac dovada că au absolvit un curs de pregătire practică de minimum 10 ore.

Conform modificărilor aduse articolului 241 alineatul (2) din ordonanța menționată, se introduce o nouă literă, g1), care extinde permisul de conducere eliberat pentru categoria B și pentru motociclete cu transmisie automată, cilindree de până la 125 cmc, putere maximă de 11 kW și raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, inclusiv categoria A1. Pentru a beneficia de această extindere, șoferii trebuie să aibă vârsta de cel puțin 24 de ani, o experiență de cel puțin 2 ani de conducere pentru categoria B și să dovedească absolvirea unui curs practic de pregătire de minimum 10 ore, confirmat printr-o adeverință înregistrată în Registrul Național al cursanților gestionat de Autoritatea Rutieră Română.

Astfel, la articolul 241 alineatul (2) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.670 din 3 august 2006, cu modificările şi completările ulterioare, după litera g), se introduce o nouă literă, lit.g1), cu următorul cuprins:

„g¹) permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile și pentru motociclete cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1, cu condiția ca deținătorii permiselor să aibă vârsta de minimum 24 de ani împliniți, o experiență de cel puțin 2 ani de conducere pentru categoria de vehicule B și fac dovada, printr-o adeverință, că au absolvit un curs de pregătire practică de minimum 10 ore în acest sens în cadrul unei unități autorizate de pregătire a conducătorilor de vehicule. Adeverința obținută se înscrie în Registrul național al cursanților gestionat de către Autoritatea Rutieră Română, iar informația deținerii acesteia se transmite pe cale electronică Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări în vederea introducerii mențiunilor corespunzătoare în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate.”

Anterior, președintele Iohannis a solicitat reexaminarea legii pe 7 iulie, exprimând preocupare cu privire la modalitatea de dovedire a absolvirii cursului de 10 ore și dacă această dovadă trebuie prezentată fizic în caz de control. În cadrul procedurii de reexaminare, aceste aspecte au fost clarificate, rezolvând preocupările exprimate de către președinte.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Profesor de la Universitatea București, îmbrăcat în femeie în fața studenților. Postarea devenită virală pe internet
Profesor de la Universitatea București, îmbrăcat în femeie în fața studenților. Postarea devenită virală pe...
Cum poți păstra boabele de cafea proaspete timp de 12 luni. Trucul pe care trebuie să-l știe iubitorii de cafea
Cum poți păstra boabele de cafea proaspete timp de 12 luni. Trucul pe care trebuie...
Ion Cristoiu: Joe Biden a fost victima unui complot din partid. Va fi obligat să demisioneze şi de la Casa Albă. Kamala Harris se comportă deja ca succesoare. Trump nu va câştiga
Ion Cristoiu: Joe Biden a fost victima unui complot din partid. Va fi obligat să...
Vacanța în Grecia a unor români s-a transformat într-un coșmar. Au ajuns la cazare, dar au descoperit că nu unde să doarmă
Vacanța în Grecia a unor români s-a transformat într-un coșmar. Au ajuns la cazare, dar...
De ce s-a despărțit, de fapt, Adriana Bahmuțeanu de George. Adevăratul MOTIV. Nu a putut trece peste asta. ''E păcat!''
De ce s-a despărțit, de fapt, Adriana Bahmuțeanu de George. Adevăratul MOTIV. Nu a putut...
Descoperire uluitoare în spațiul cosmic. S-a identificat un “inel Einstein”
Descoperire uluitoare în spațiul cosmic. S-a identificat un “inel Einstein”
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Stațiunea din România unde turiștii nu vor să meargă. E foarte populară, dar condiții sunt oribile
Stațiunea din România unde turiștii nu vor să meargă. E foarte populară, dar condiții sunt...
Cutremur total în UE. Ungurii au ajuns stăpânii Europei. S-a pus blocadă pe bani
Cutremur total în UE. Ungurii au ajuns stăpânii Europei. S-a pus blocadă pe bani
Problema care ne va goli buzunarele. Situația devine critică
Problema care ne va goli buzunarele. Situația devine critică
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Ținuta sclipitoare cu care Gina Pistol s-a afișat pe platourile de filmare de la MasterChef. ”Pur și simplu strălucești”
Ținuta sclipitoare cu care Gina Pistol s-a afișat pe platourile de filmare de la MasterChef....