Sfânta Maria sau Adormirea Maicii Domnului este prăznuită pe 15 august, fiind una dintre cele mai însemnate sărbători religioase din caledarul bisericesc, atât pentru credincioșii ortodocși cât și catolici.
Sfânta Maria este sărbătoarea celebrată de două ori pe an. Pe data de 15 august, creștinii serbează Adormirea Maicii Domnului și pe 8 septembrie, când se celebrează Nașterea Maicii Domnului.
Potrivit Tradiției, Maica Domnului a mai trăit 11 ani după înălțarea Mântuitorului. Cu trei zile înainte de moartea sa, ea a fost înştiinţată de Sfântul Arhanghel Gavriil că va trece din lumea aceasta la viaţa veşnică. Deşi Apostolii erau răspândiţi în lume pentru a propovădui Evanghelia, aceștia au fost prezenţi la eveniment. Apostolii au fost aduşi prin puterea lui Dumnezeu. Sfânta Fecioară i-a înștiințat asupra a ceea ce avea să se petreacă.
După ce şi-a luat rămas bun de la toţi cei de faţă, a urmat momentul în care Domnul Însuşi s-a coborât spre a primi în mâinile Sale sufletul ei. Atunci, ea a rostit: ”Fiule, în mâinile Tale îmi dau duhul meu”. Acestea zicând, şi-a dat duhul, ca şi când ar fi căzut în somn.
Apostolii au fost aduşi pe nori, la Ierusalim, pentru a fi alături de Maica Domnului şi a-i aşeza trupul în mormânt.
Potrivit tradiţiei populare, de Sfânta Marie Mică nu se fac treburi gospodăreşti, nu se spală rufe, nu se face curăţenie în casă, ca să nu se atragă răul. În această zi vor fi ascultate mai ales rugăciunile femeilor care vor să aibă copii, dar şi ale celor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naştere uşoară.
Şi cei care vor să se căsătorească se pot ruga în această zi Maicii Domnului, ca să-şi găsească perechea potrivită. Tot în această zi, credincioşii ţin candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria şi împart din fructele toamnei pentru morţi.
Se spune că dacă trandafirii înfloresc de Sfânta Maria, acesta era semn că toamna va fi lungă.
De asemenea, în dimineaţa de 15 august se tămâiază mormintele. În ziua de Sfântă Mărie, ciobanii îşi coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârşite.
În multe zone din țară, oamenii de la sate nu aprind focul cu două zile înainte de sărbătoarea Sfintei Marii.
Dacă aprind focul în ziua de sărbătoare, oamenii riscă să se îmbolnăvească.
Dacă vor lucra pământul în ziua sărbătorii de Sfânta Maria, oamenii vor avea parte de secetă, iar animalele din ogradă se vor îmbolnăvi.
Potrivit unei alte superstiții, în ziua de Sfânta Maria nu este bine să îți tunzi părul și să te întorci din drum, pentru că altfel, Maica Domnului se va întrista și va plânge.