Sindicaliștii din sănătate cer creșterea salariilor cu minim 15% și amenință cu „declanșarea tuturor formelor de protest”. SANITAS amenință cu „declanșarea tuturor formelor de protest în toate unităţile sanitare şi de asistenţă socială inclusiv deschiderea conflictului colectiv de muncă la nivel de sector în situaţia în care Guvernul nu va manifesta deschiderea necesară pentru soluţionarea cu celeritate a revendicărilor”.
SANITAS, cea mai mare federație sindicală din sistemul sanitar, cere creșterea veniturilor tuturor salariaților din sănătate și asistență socială cu un procent de minim 15%, pentru acoperirea inflaţiei. De asemenea, solicită declanșarea, de urgență, a negocierilor între Guvernul României și partenerii sociali, pe proiectul noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice.
Acțiunile de protest „vor fi organizate și desfășurate gradual, în baza și conform noii legi a dialogului social, până la soluționarea revendicărilor noastre și la îmbunătățirea semnificativă a situației membrilor noștri de sindicat”, spun reprezentanții SANITAS.
Reprezentanții SANITAS consideră că „nivelul inflației a atins cote alarmante și a determinat creșterea nepermisă a costului vieții de zi cu zi, cost care a surclasat mult orice creștere salarială din ultimii 4 ani”.
Legea nr. 153/2017 a salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice trebuia să fi ajuns la maturitate și toate drepturile prevăzute de aceasta să fie acordate fără nicio discriminare. Acest lucru nu s-a realizat și nii nu sunt perspective concrete și previzibile, deși de mai bine de un an li s-a promis un calendar concret de punere în aplicare,
Actuala lege de salarizare nu a fost integral pusă în aplicare și mai sunt doar două luni până când Guvernul ar trebui să redacteze o nouă lege a salarizării asumată prin PNRR. Această lege nu a fost negociată cu partenerii sociali nici măcar la nivel de principii.
Apariția actualei legi, cu greșeli, inechităție și discriminări, afectează aproape jumătate din salariații acestei țări, subliniază hotnews.ro.
Salariații în aceste sisteme lucrează cu obligativitatea asigurării continuității, condițiile de muncă prezintă riscuri majore, permanente și imposibil de eliminat. Sunt sisteme care se află mereu în prima linie atât în situații pandemice/epidemice cât şi de pace sau război,
Impactul pe care trecerea de la finanțarea pe cheltuieli realizate la finanțarea pe servicii realizate a spitalelor îl va avea asupra bugetelor unităților sanitare și implicit asupra acordării drepturilor salariale ale angajaților,
Nivelul inflației a atins cote alarmante și a determinat creșterea nepermisă a costului vieții de zi cu zi, cost care a surclasat mult orice creștere salarială din ultimii 4 ani.