Situație explozivă în Orientul Mijlociu. Statele Unite au obținut noi informații care sugerează că Israelul face pregătiri pentru a lovi instalațiile nucleare iraniene, chiar dacă administrația Trump urmărește un acord diplomatic cu Teheranul, au declarat pentru CNN mai mulți oficiali americani familiarizați cu cele mai recente informații.
O astfel de lovitură ar fi o ruptură nerușinată cu președintele Donald Trump, au declarat oficialii americani. De asemenea, ar putea risca să declanșeze un conflict regional mai amplu în Orientul Mijlociu – ceea ce SUA a încercat să evite de când războiul din Gaza a inflamat tensiunile începând din 2023.
Oficialii avertizează că nu este clar dacă liderii israelieni au luat o decizie finală și că, de fapt, există un dezacord profund în cadrul guvernului american cu privire la probabilitatea ca Israelul să acționeze în cele din urmă. Dacă și cum va ataca Israelul va depinde probabil de părerea sa despre negocierile SUA cu Teheranul cu privire la programul său nuclear, potrivit CNN.
Dar „șansa unui atac israelian asupra unei instalații nucleare iraniene a crescut semnificativ în ultimele luni”, a declarat o altă persoană familiarizată cu informațiile americane pe această temă. „Iar perspectiva unui acord SUA-Iran negociat de Trump care nu elimină tot uraniul iranian face ca șansa unui atac să fie mai probabilă”.
Îngrijorările sporite provin nu numai din mesajele publice și private ale înalților oficiali israelieni care indică faptul că se gândește la o astfel de mișcare, ci și din comunicațiile israeliene interceptate și din observațiile privind mișcările militare israeliene care ar putea sugera o lovitură iminentă, au declarat mai multe surse familiarizate cu informațiile.
Printre pregătirile militare pe care SUA le-au observat se numără mișcarea munițiilor aeriene și finalizarea unui exercițiu aerian, au declarat două dintre surse.
Dar aceiași indicatori ar putea fi, de asemenea, pur și simplu Israelul care încearcă să preseze Iranul să abandoneze principiile cheie ale programului său nuclear prin semnalarea consecințelor dacă nu o face – subliniind complexitățile în continuă schimbare pe care Casa Albă le navighează.
Trump a amenințat public cu acțiuni militare împotriva Iranului dacă eforturile administrației sale de a negocia un nou acord nuclear pentru a limita sau elimina programul nuclear al Teheranului eșuează. Dar Trump a stabilit, de asemenea, o limită cu privire la cât timp se vor angaja SUA în eforturi diplomatice.
Într-o scrisoare adresată liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, la mijlocul lunii martie, Trump a stabilit un termen de 60 de zile pentru ca aceste eforturi să aibă succes, potrivit unei surse familiare cu comunicarea. Au trecut mai mult de 60 de zile de la trimiterea acestei scrisori și 38 de zile de la începerea primei runde de discuții.