NEWS

Societatea de Obstetrică Ginecologie face apel la gravide să se vaccineze anti-COVID

Societatea de Obstetrică Ginecologie face apel la gravide să se vaccineze anti-COVID
Societatea de Obstetrică Ginecologie face apel la gravide să se vaccineze anti-COVID
21 oct. 2021 | 12:06

Societatea de Obstetrică şi Ginecologie face un nou apel către gravide să se vaccineze cât mai repede împotriva Sars-Cov-2. Specialiștii precizează că vaccinul este sigur pentru gravidă şi făt. De asemenea, subliniază că vaccinarea nu afectează în nici un fel fertilitatea feminină sau masculină.

”Nu amânaţi vacinarea până după naştere! Ar putea fi prea târziu. Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România face un nou apel către toate gravidele de a se vaccina cât mai repede împotriva Sars-Cov-2. Milioane de femei gravide s-au vaccinat pe tot globul”, este mesajul postat pe pagina oficială de Facebook privind vaccinarea.

Potrivit sursei citate, toate datele acumulate în ultimele 19 luni confirmă fără dubiu că:

  • Boala Covid-19 la gravide creşte riscul de naştere prematură, dezlipire de placentă, moartea fătului în uter, spitalizare în ATI şi deces al mamei.
  • Vaccinarea scade riscul de infecţie cu virusul SARS CoV-2 de peste 5 ori
  • Vaccinarea scade riscul boală Covid-19 severă şi de a ajunge la spital e 10 ori
  • Vaccinarea scade riscul de deces al gravidelor infectate SARS CoV-2 de 11 ori
  • Vaccinarea gravidei protejează nou-născutul. Anticorpii dezvoltaţi de mamă după vaccinare ajung şi la făt atât prin placentă, înainte de naştere, cât şi prin laptele matern, după naştere.
  • Vaccinul este sigur pentru gravidă şi făt.

În număr semnificativ mai mic decât la adulți, dar au existat destule cazuri de COVID și la nou-născuți. Cele mai recente sunt cele de la sfârșitul lunii septembrie, când doi nou-născuți, infectați cu noul coronavirus, au decedat. Copiii au venit pe lume la Suceava și s-au născut cu probleme cardiace, unul dintre ei având și sindrom Down,iar starea lor de sănătate s-a deteriorat foarte mult în primele zile de viață, așa că medicii au decis să-i transfere la Iași, unde au fost internați la Terapie Intensivă. Din nefericire, nu s-a mai putut face nimic pentru ei și au decedat.