Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a discutat, din nou, miercuri, cu Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, căreia i-a cerut ajutor. Cseke a făcut un apel disperat pentru aprovizionarea spitalelor din România cu Tocilizumab, un medicament necesar tratării pacienților infectați cu COVID și aflați în stare gravă.
O speranță vine și dinspre Polonia, care ar putea oferi ajutor statului Român.
Potrivit Ministerului Sănătății, Cseke Attila a informat comisarul european despre situația epidemiologică, subliniind că România încă nu a atins vârful acestui val pandemic, iar rata de vaccinare a crescut în ultima perioadă, dar insuficient.
În afară de medicamentul Tocilizumab, care nu mai există în spitalele din România, Cseke Attila a solicitat comisarului european și ajutor constând în echipe medicale care să sprijine, pe perioade determinate, personalul medical român din prima linie.
De altfel, ministrul interimar al Sănătății a avut, marți după-amiază, o discuție similară cu omologul polon, Adam Niedzielski care a asigurat ministrul român că analizează posibilitatea acordării de ajutor medical României.
O vară întreagă, autoritățile au stat liniștite, ca și când nici ele nu ar fi crezut că va urma și un val 4 al pandemiei COVID. Practic, guvernanții nu au făcut nimic pentru ca în valul 4 să nu există o explozie de cazuri de COVID și o situație critică în care spitalele să nu mai aibă locuri libere, așa cum se întâmplă în prezent.
Nu au făcut stoc de medicamente, stoc de materiale sanitare, nu au revigorat spitalele de campanie, care nu au folosit nimănui, dar care sunt făcute pe banii românilor.
Ioana Mihăilă, fost ministrul al Sănătății în Guvernul Orban, propusă pentru aceeași funcție și în Guvernul Cioloș (cel care astăzi, miercuri, 20 octombrie, tocmai ce nu a obținut votul de încredere al Parlamentului) a ignorat avertizările primite de la mai multe instituții importante, legate de valul 4 al pandemiei de COVID-19. În aceste avertismente, transmise de OMS, INSP, specialiștii avertizau cu privire la apariția unor noi variante ale virusului și se recomanda testarea, cu prioritate zero. Mai mult, Uniunea Europeană a oferit 4,7 milioane de euro României, fonduri nerambursabile, pentru testare. Nimic nu s-a întreprins pentru a preveni dezastrul care ne-a lovit acum.
Pe 26 iulie, premierul Florin Cîțu declara: „Suntem pregătiţi nu numai de valul 4, suntem pregătiţi să depăşim pandemia. Sunt sigur că şi Ministerul Sănătăţii este pregătit, deci nu ar trebui să fie nicio problemă, avem dozele de vaccin”.
Pe 26 septembrie, Ioana Mihăilă declara că pregătirea pentru valul patru al pandemiei COVID a însemnat atât prevenţie, prin vaccinare, iar această campanie e coordonată de CNCAV, aflat în subordinea directă a premierului, dar şi pregătire efectivă.
Ulterior, când a bătut vântul schimbării, fostul ministru al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, afirmă că premierul Florin Cîţu, care a cerut o anchetă legată de felul în care Ministerul Sănătăţii s-a pregătit pentru valul patru al pandemiei, dar „s-ar putea să fie surprins în defavoarea dumnealui”.