Potrivit unui studiu realizat în cadrul Universităților din Geneva și Munchen, răspunsul imunitar, în cazul vaccinării anti-COVID, este mai important după o perioadă de repaus și la începutul zilei, potrivit LCI.
Rezultatele cercetării făcute de specialiștii de la Universitatea Geneva și de la Universitatea Ludwigs-Maximilians din Munchen au fost publicate în revista Nature Immunology.
Oamenii de știință au stabilit că sistemul imunitar este diferit în funcție de momentele zilei.
„Este un răspuns imunitar mai bun dimineața decât după-amiaza cu de două ori mai mulți anticorpi dimineața decât după-amiaza”, a explicat, pentru Europe 1, imunologul Christoph Scheiermann.
Potrivit lui Scheierman, sunt celule santinelă ale sistemului imunitar care dau alarma când corpul este atacat de un virus și care, dimineața, după o perioadă de repaus, când organismul este odihnit, acestea sunt mai active. Așadar, sistemyl nostru imunitar reacționează foarte rapid, în cazul unei infectări, iar apărarea organismului va fi pe termen lung, în cazul vaccinării.
Variațiile performanțelor sistemului imunitar sunt explicate prin faptul că toți avem un ceas biologic intern iar acesta este influențat de ritmul circadian, fiind sensibil la alternanța zi-noapte.
„Funcționează ca un sistem care economisește energie pentru a utiliza mai bine resursele în conformitate cu nevoile urgente”, a precizat imunologul Christoph Scheiermann.
Cercetătorii mai precizează că este imposibil de stabilit momentul în care sistemul nostru imunitar devine cel mai vulnerabil. Totuși, studiul a reușit stabilirea celui mai bun moment pentru realizarea vaccinării anti-COVID, dar și pentru efectuarea altor tratamente. Pentru că răspunsul optim al organismului vizează și alte tipuri de tratamente, raspunsul organismului la acestea fiind optim tot dimineața.
Un vaccin, de orice tip, poate fi contraindicat la anumite persoane care suferă de alergii, ceea ce înseamnă că aceste persoane nu pot fi vaccinate, pentru că există riscul ca substanțele active sau ingredientele vaccinului să declanșeze un episod anafilactic.