NEWS

Sumele ajung la 2.000 de euro pe lună! Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a anunțat acordarea ajutoarelor de urgență

Sumele ajung la 2.000 de euro pe lună Simona Bucura Oprescu ministrul Muncii a anunțat acordarea ajutoarelor de urgență
sursa foto: colaj foto

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a anunțat, joi, 31 august, decizia Executivului de a acorda de ajutoare de urgenţă atât victimelor de la Crevedia, cât și persoanelor afectate de incendii sau inundații. 

Ajutoarele sunt în sumă totală de 1.283.200 lei și vor ajunge la 306 familii şi persoane singure din țară, arată un comunicat oficial

Sute de familii primesc ajutoare de urgență

Guvernul a aprobat astăzi acordarea de ajutoare de urgență în sumă totală de 1.283.200 lei pentru sprijinirea a 306 familii şi persoane singure, care fie se află în situații de necesitate cauzate de incendii, fenomene meteorologice periculoase, fie au probleme grave de sănătate sau se află în situaţii care pot conduce la creşterea riscului de excluziune socială, anunţă Ministerul Muncii.

Astfel, privind tragedia de răniți spitalizați în străinătate primesc 2.000 de euro pe lună, o sumă aproximativ egală cu cea a persoanelor care au avut locuințele distruse mai mult de 75%, adică 10.000 de lei.

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a explicat

Prin intermundiul unui mesaj publicat pe pagina de Facebook, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat și cuantumul sumelor care vor ajunge la victimele tragediei de la Crevedia, acolo unde în weekend au avut loc mai multe explozii la o stație de GPL.

„Așa cum am anunțat, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale vine în sprijinul familiilor greu încercate de tragedia de la #Crevedia. Guvernul a aprobat astăzi propunerea Ministerului Muncii de acordare de #ajutoare pentru familiile persoanelor care au decedat, au fost rănite sau ale căror locuințe au fost afectate de deflagrații”, a scris ministrul Muncii într-o postare pe Facebook.

Sumele ajung la 2.000 de euro pe lună pentru răniții de la Crevedia

Conform informațiilor prezentate de ministru, în funcție de locul în care sunt spitalizați, răniții primesc între 2.000 de lei și 2.000 de euro pe lună. De asemenea, cei externați vor primi și aceștia 1.500 de lei.

În același timp, persoanele singure sau familiile care au avut locințele sau gospodăriile distruse primesc cel mult 10.000 de lei, iar familiile celor care mor sau vor muri din cauza tragediei 7.500 de lei.

„Astfel, în cazul celor care însoțesc răniții pe perioada spitalizării în țară se acordă 2.000 lei/lună, iar pentru membrii de familie care însoțesc răniții pe perioada spitalizării în străinătate se acordă o sumă forfetară de 2.000 euro/lună.
De asemenea, pentru persoanele rănite care au fost spitalizate și externate se acordă suma forfetară de 1.500 lei.
Totodată, pentru gospodăriile afectate de explozie se acordă următoarele ajutoare de #urgență:
– câte 10.000 lei pentru persoanele singure și familiile ale căror locuinţe/gospodării au fost afectate în proporție de peste 75%, inclusiv;
– câte 7.000 lei pentru persoanele singure și familiile ale căror locuinţe/gospodării au fost afectate în proporție cuprinsă între 50%, inclusiv și 75%;
– câte 4.500 lei pentru persoanele singure și familiile ale căror locuinţe/gospodării au fost afectate în proporție cuprinsă între 25%, inclusiv și 50%;
– câte 2.500 lei pentru persoanele singure și familiile ale căror locuinţe/gospodării au fost afectate în proporție de până la 25%;
– câte 1.500 lei pentru persoanele singure și familiile ale căror bunuri din gospodărie/locuință au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor.

În situațiile în care s-au înregistrat decese, familia persoanei decedate beneficiază suplimentar de 7.500 lei, pentru fiecare dintre membrii decedați, de aceeași sumă urmând a beneficia și familiile răniților care decedează ulterior, din cauza gravității arsurilor și afecțiunilor asociate.

Suma necesară pentru plata ajutoarelor de urgență, estimată în acest moment la 1,5 milioane lei, se suportă din bugetul alocat Ministerului Muncii și Solidarității Sociale”, a transmis Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii.

Ajutoare de urgență pentru victimele incendiilor și inundațiilor din ultima perioadă

Ministerul Muncii precizează că a fost alocată suma de 220.500 lei pentru 37 familii şi persoane singure aflate în situaţii de necesitate cauzate de incendii, din judeţele Alba, Bihor, Buzău, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman şi Vaslui;

Suma de 147.000 lei a fist alocată pentru 21 familii care se confruntă cu situaţii de necesitate cauzate de inundaţii, din judeţele Buzău, Constanţa, Dâmboviţa, Gorj, Neamţ şi Vâlcea iar 915.700 lei pentru 248 familii şi persoane singure care se confruntă cu situaţii deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la apariţia sau sporirea riscului de excluziune socială, din judeţele Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Caraş-Severin, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mureş, Neamţ, Olt, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Vaslui, Vâlcea, Vrancea şi municipiul Bucureşti.

Suma necesară pentru plata ajutoarelor de urgenţă se suportă din bugetul alocat Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, mai precizează comunicatul.