La finalul anului trecut, toată lumea auzea, poate în premieră, de un stat numit Nauru. Și asta pentru că a apărut pe o listă a OMS, la categoria ”țară care nu a înregistrat niciun caz de Covid-19”. Mica republică Nauru sărbătorește astăzi, pe 31 ianuarie, ziua în care și-a câștigat independența.
Republica Nauru e o țară cu 10 mii de locuitori situată în teritoriul micronezian al Pacificului de Sud, care poate fi traversată la pas într-o singură zi. Nauru este cea mai mică țară insulară din lume, având o suprafață de doar 21 km².
Nauru este singurul stat din lume fără o capitală desemnată oficial.
Povestea spune că un căpitanul de vas britanic, John Fearn, vânător de balene, a fost primul cetăţean vestic ce a vizitat insula în 1798 și a numit-o Insula Plăcută. De prin anii 1830, nauruanii au avut contact cu europenii prin vânătorii de balene care acostau pe insulă pentru a-şi reface proviziile. În aceşti ani veneau să locuiască pe insulă dezertori şi marinari, cu care băştinaşii făceau comerţ. Ofereau hrană la schimb cu băuturi alcoolice – în special vinul de palmier-, dar şi arme de foc.
Locuită iniţial de micronezieni şi polinezieni, Nauru a fost anexată şi numită colonie de Germania la sfârşitul secolului al XIX-lea. A devenit apoi teritoriu sub mandatul Ligii Naţiunilor, administrat de Australia, Noua Zeelandă şi Marea Britanie în timpul Primului Război Mondial.
Apoi, insula a fost ocupată de Japonia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar apoi a intrat, din nou, sub mandatul Ligii Naţiunilor. Nauru şi-a câştigat independenţa pe 31 ianuarie în 1968, devenind ulterior membru al Commonwealth-ului, în 2000. În 1999 a devenit stat membru al ONU.
Nauru este o insulă fosfatică de origine coraligenă, cu depozite aproape de suprafaţă, fapt ce a favorizat operaţiunile de minerit. Exploatarea și exportul de fosfați au început încă din 1907, când compania Pacific Phosphate și-a început activitatea aici.
Astfel, Nauru a devenit în scurt timp statul independent cu cel mai mare venit pe cap de locuitor din lume. Este vorba despre perioada de sfârșit a anilor 1960, începutul anilor 1970.
Dar rezervele naturale s-au terminat, iar guvernul a fost nevoit să recurgă la metode neobișnuite pentru a obține venituri. În anii 1990, Nauru a devenit un paradis fiscal, dar și un centru al spălării banilor. În anul 2001, țara a acceptat ajutor din partea guvernului australian, dar desigur că micul stat a fost nevoit să ofere ceva în schimb. Nauru a găzduit până în anul2008, un centru de detenție de coastă pentru cei care solicitau azil politic în Australia.
În 2005 — 2006, Nauru a devenit aproape izolat față de restul lumii pentru că singura companie aeriană care deservea insula și-a încetat activitatea. Singura cale de acces către Nauru a rămas atunci cea navală.
Ulterior, compania a reușit să-și reia activitatea cu ajutor financiar din partea Taiwanului.