NEWS

S-au topit Banii din taxe? Că la Buget n-au ajuns! Marcel Ciolacu promite că taxele și impozitele nu vor crește din 2024 | UPDATE

S-au topit Banii din taxe Că la Buget n-au ajuns Marcel Ciolacu promite că taxele și impozitele nu vor crește din 2024 | UPDATE
sursa foto: captură video

Datele recente publicate de Ministerul Finanțelor evidențiază capacitatea scăzută a statului român de a colecta taxe și impozite.

UPDATE: Marcel Ciolacu promite că taxele și impozitele nu vor crește din 2024

Premierul Marcel Ciolacu a coordonat, marţi, reuniunea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social în care au fost discutate mai multe teme aflate în atenţia Guvernului, sindicatelor şi patronatelor.

Acesta spune că în 2024 nu vor creşte taxele şi impozitele şi nu vor fi introduse taxe noi care „să-i împovăreze pe români şi mediul de afaceri”.

„Pregătim bugetul pentru anul viitor, asupra căruia ne vom consulta cu partenerii sociali. Vreau să fie foarte clar: în 2024 nu creştem taxele şi impozitele şi nu vom introduce taxe noi care să-i împovăreze pe români şi mediul de afaceri. Căutăm soluţii să reducem impozitarea muncii şi să continuăm măsurile de creştere a veniturilor bugetare prin combaterea evaziunii şi printr-o mai bună colectare, inclusiv îmbunătăţirea managementului la ANAF şi Vămi. Facem la nivel guvernamental toate demersurile pentru a începe anul 2024 cu bugetul adoptat, pentru a avea predictibilitatea necesară mediului de afaceri”, a transmis Marcel Ciolacu, conform unui comunicat al Guvernului.

Știre inițială:

Astfel, la finalul primelor trei trimestre din 2023 vistieria bugetului de stat a rămas constantă, asta în condițiile în care mințile strălucite din Coaliție au introdus anul trecut taxe suplimentare.

Banii din taxe și impozite s-au topit

Vara anului trecut îl găsea pe Nicolae Ciucă pe scaunul de premier, moment la care a amendat OUG 16/2022. Pe scurt, Executivul condus de întâiul liberal al țării a introdus o serie de taxe care urmau să producă efecte din 1 ianuarie 2023. Dar, datele publicate de Ministerul Finanțelor sugerează că veniturile fiscale de la bugetul de stat, calculate și la rata inflației, au refuzat să crească.

Economiștii explică acest fenomen, de altfel de neînțeles pentru românii de rând, prin creșterea evaziunii fiscale și încetinirea economiei. În aceste condiții experții financiari se întreabă cât de stabil va fi climatul economic al anului electoral 2024? An în care elita politică a țării își va împovăra alegătorii din nou cu un alt rând de taxe și impozite. Astfel, speră Ciolacu, Ciucă și compania să acopere șvaițerul din buget.

Dări suplimentare din 2024, ioc bani la buget

Nu de mult, în urmă cu 12 luni, Camera inferioară a Parlamentului a girat OUG 16/2022, act normativ care a introdus noi taxe aplicabile din ianuarie 2023. Printre măsurile fiscale de atunci le-am extras pe următoarele:

  • scăderea plafonului pentru microîntreprinderi la 500.000 euro
  • impozitul pe dividende creștea la 8%,
  • impozitul pe bacșiș
  • se majora TVA-ul la mai multe produse (sucuri și servicii în Horeca),
  • TVA mai mare pentru locuințe

Execuția bugetară pentru primele nouă luni ale acestui an reflectă o altă realitate economică. Ca procent în PIB, veniturile fiscale au scăzut de la 11,9 la 11,7%  în perioada septembrie 2022-septembrie 2023. Raportat ca valoare nominală, veniturile bugetare au crescut de la 168 de miliarde la 185 de miliare. În procente înseamnă +10%. Însă economiștii, pe fondul inflației și a creșterii economice, încasările la bugetul de stat ar fi trebuit să însumeze 13-14%.

În mod normal, veniturile din taxe trebuie să reflecte creșterea producției și creșterea prețurilor, adică creșterea PIB și inflația. Iar PIB a crescut cu 1,1%, în vreme ce prețurile de consum cu 12,6%. Așadar, veniturile fiscale ar fi trebuit să crească și ele cu 13%-14%. Mai mult, guvernul a majorat impozitele, ceea ce ar fi trebuit să aducă suplimentar la buget 13,4 mld. lei, aproximativ 1% din PIB-ul de anul trecut. În realitate, veniturile din taxe nu au crescut nici măcar pentru a ține pasul cu inflația și PIB, darămite pentru a reflecta majorarea impozitelor”, a opinat p profesorul de economie, Bogdan Glăvan.

Taxe inutile

Cadrul universitar susține că anumite măsuri au avut ca obiectiv creșterea încasărilor pentru anul 2022, însă veniturile încasate, sub cifrele prognozate, au ca și cauză încetinirea economiei și creșterea fenomenului evazionist.

Pe de o parte, nu au avut efect încă, pentru că oamenii s-au grăbit să profite de vechiul nivel al fiscalității, și aici este exemplul impozitului pe dividende, când oamenii și-au retras profiturile din firme, ca să plătească 5%. După acea năvală, evident că acum s-a creat un gol. Acea măsură a creat o creștere artificială de venituri în 2022, și o scădere anul acesta. Al doilea aspect e cel legat de mersul economiei, de slaba activitate economică, plus evaziunea, a adăugat Bogdan Glăvan pentru Fanatik.

Institutul Național de Statistică a transmis săptămâna trecută datele privind creșterea economică pe T3/2023. Se constată astfel o diminuare semnificativă. De la 1,3% procent raportat în T2/2023 la 0,4% estimat în ultimul trimestru din acest an.

PIB-ul a crescut cu 1,1% sub estimările inițiale

Prin urmare, în perioada ianuarie-septembrie 2023, PIB-ul României a crescut cu 1,1% mult sub estimările prognozate pe o creștere economică de 2,8%. Mai mult analiștii economici atenționează că noile taxe care vor intra în 2024 vor reduce și mai mult creșterea economică.

„N-ar trebui să ne îmbătăm cu apă rece. Creșterea veniturilor bugetare, anunțate și de premier și de ceilalți politicieni, reprezintă aproape nimic în condițiile unei inflații care este în continuare foarte mare în România.

În mod real, economia încetinește din ce în ce mai puternic. Riscul unei recesiuni pare tot mai inevitabil, în condițiile în care de la 1 ianuarie taxele vor crește din nou semnificativ pentru majoritatea companiilor din țară. Fenomenul de dez-intermediere se accentuează, iar asta înseamnă că afacerile vor genera mai puțini bani în taxe și impozite”, a declarat analistul financiar Adrian Negrescu.

Sustenabilitatea, o glumă

După negocieri prelungite și amenințări cu despărțirea mai marii din Coaliție au ajuns la un consens în privința pachetului de taxel pe care le vom plăti începând cu 2024. În analiza efectuată de Ministerul de Finanțe românii vor genera la bugetul de stat, sub formă de taxe și impozite, cca. 16 miliarde de lei.

Suma pare uriașă, dar este o nimica toată în fața celor 55  miliarde lei, impactul financiar generat creșterea pensiilor începând cu septembrie 2024. În aceste condiții opinează că în cel mai optimist scenariu, anume: acela în care taxele vor genera venituri de 1% din PIB; nu va exista sustenabilitate bugetară. În schimb veniturile statului vor crește după care se vor  prăbuși ca urmare a faptului că entitățile juridice își vor adapta comportamentul fiscal în funcție de povara crescută a autorităților.

Jihad împotriva evazioniștilor

În România nu s-a demonstrat că societatea este dispusă să plătească o parte mai mare din veniturile ei către buget. Prin urmare, prin diverse căi, fie prin evaziune fie prin scăderea investițiilor și a activității economice, fie prin emigrație, lucrurile se vor ajusta astfel încât, pe termen lung, statul nu va obține un venit suplimentar la buget”, a explicat profesorul Bogdan Glăvan.

Conștient de aceste scenarii, Ciolacu a promis că anul viitor nu se vor aplica taxe, în schimb va începe ”jihadul” împotriva evaziunii fiscale.

„Vreau un singur lucru, în schimb, vreau să-şi plătească taxele şi cei care nu plăteau până acum, cei care fraudau statul şi care fură din sănătatea, educația şi pensiile românilor”, declara acesta înaintea ședinței de guvern de joi.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Citește un #secretstory
Un raport CIA din 1980 a fost desecretizat. Cum era văzută România de serviciile americane și cum era descris Ceaușescu
#secretstory
05 Dec. 23

Un raport CIA din 1980 a fost desecretizat. Cum era văzută România de serviciile americane și cum era descris Ceaușescu

Povestea extraordinară a vulturului Ilie. A locuit mult timp în zona gării Buzău iar uciderea lui a stârnit o adevărată revoltă în oraș
#secretstory
05 Dec. 23

Povestea extraordinară a vulturului Ilie. A locuit mult timp în zona gării Buzău, iar uciderea lui a stârnit o adevărată revoltă în oraș

De unde provine numele celor mai cunoscute cartiere din București. Povești de mult uitate dar păstrate din Capitală
#secretstory
04 Dec. 23

De unde provine numele celor mai cunoscute cartiere din București. Povești de mult uitate, dar păstrate, din Capitală

Chefurile de pomină ale actorilor. Cum petreceau Ștefan Iordache și Gheorge Dinică la Șarpele Roșu pe muzica lui Nelu Ploieșteanu
#secretstory
03 Dec. 23

Chefurile de pomină ale actorilor. Cum petreceau Ștefan Iordache și Gheorge Dinică la Șarpele Roșu, pe muzica lui Nelu Ploieșteanu

Băiatul rău din cinematografia română. Avea nume de scenă a trăit aproape 100 de ani și a jucat cu toti greii
#secretstory
02 Dec. 23

”Băiatul rău” din cinematografia română. Avea nume de scenă, a trăit aproape 100 de ani și a jucat cu toti ”greii”

EXCLUSIV
EXCLUSIV. Am testat dieta Alinei Pușcaș 3-3-3 orez legume și fructe. Cum a fost și cât am slăbit
EXCLUSIV
05 Dec. 23

EXCLUSIV. Am testat dieta Alinei Pușcaș: 3-3-3, orez, legume și fructe. Cum a fost și cât am slăbit

Reportaj. Ce nu s-a văzut la TV din Parada de 1 Decembrie. Cât de aglomerat a fost de fapt 8222A fost frumos n-am văzut nimic8221 FOTO și VIDEO
EXCLUSIV
01 Dec. 23

Reportaj. Ce nu s-a văzut la TV din Parada de 1 Decembrie. Cât de aglomerat a fost de fapt: „A fost frumos, n-am văzut nimic” FOTO și VIDEO

EXCLUSIV. Antonia a refuzat o 8222propunere indecentă8221 de 900.000 de euro Artista i-a spus NU celui supranumit 8222Regele pariurilor din România8221
EXCLUSIV
30 Nov. 23

EXCLUSIV. Antonia a refuzat o „propunere indecentă” de 900.000 de euro! Artista i-a spus NU celui supranumit „Regele pariurilor din România”

EXCLUSIV. Primăria S6 primește 93 de BANI pe zi pentru fiecare metru închiriat de Untold la târgul de Crăciun. Comercianții plătesc în schimb sute de euro zilnic | UPDATE
EXCLUSIV
28 Nov. 23

EXCLUSIV. Primăria S6 primește 93 de BANI pe zi pentru fiecare metru închiriat de Untold la târgul de Crăciun. Comercianții plătesc în schimb sute de euro zilnic | UPDATE

EXCLUSIV. Cum arată iarna într-o localitate de la marginea Deltei. Imagini surprinse la câteva ore după după codul roșu de viscol
EXCLUSIV
27 Nov. 23

EXCLUSIV. Cum arată iarna într-o localitate de la marginea Deltei. Imagini surprinse la câteva ore după după codul roșu de viscol