Vicepreședintele american JD Vance a avertizat recent că SUA ar putea impune sancțiuni Moscovei și ar putea recurge la posibile acțiuni militare dacă președintele rus Vladimir Putin nu va fi de acord cu un acord de pace care să garanteze independența Ucrainei pe termen lung, transmite Wall Street Journal, citată de agenția Reuters. Între timp, Moscova a reacționat dur la aceste afirmații și cere explicații suplimentare.
„Există pârghii economice și, desigur, militare pe care SUA le-ar putea folosi împotriva lui (Vladimir) Putin”, a declarat JD Vance, într-un interviu.
”Există o serie de formulări, de configurări, dar ne pasă de independenţa suverană a Ucrainei”, a spus el.
Președintele american Donald Trump a purtat miercuri conversații telefonice separate cu omologii săi rus și ucrainean, anunțând că a convenit cu Vladimir Putin să deschidă negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina, arată Reuters.
Discuțiile telefonice au avut loc în timp ce secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a rezumat fără menajamente poziția administrației Trump în cadrul unei reuniuni la sediul NATO: Kievul trebuie să renunțe la obiectivul său de a adera la NATO, iar o revenire la frontierele Ucrainei din 2014 este „nerealistă”.
Donald Trump a declarat joi că reprezentanții americani și ruși se vor întâlni vineri la Munchen, în Germania, unde are loc o conferință anuală de securitate, și că invitația a fost extinsă și la Ucraina.
Reacționând la anunțul Casei Albe, un consilier al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Kievul nu intenționează să participe la discuții cu Moscova și că este necesar mai întâi ca Ucraina, Statele Unite și Europa să adopte o poziție comună.
„Cred că un acord, care va șoca o mulțime de oameni, (va fi găsit)”, a declarat JD Vance pentru Wall Street Journal.
„Președintele nu va intra în această situație cu ochelarii de cal”, a adăugat el. „El va spune: ‘Totul este pe masă, haideți să ajungem la o înțelegere’”.
Rusia a cerut vineri explicaţii de la SUA după ameninţarea cu sancţiuni şi eventuale acţiuni militare formulată de către vicepreşedintele J.D. Vance, în cazul în care Moscova nu acceptă un acord privind încheierea războiului din Ucraina, transmit Reuters şi EFE.
„Este vorba despre un element şi o poziţie nouă pe care nu le auzisem înainte. Ne aşteptăm la explicaţii suplimentare în timpul viitoarelor contacte”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă telefonică zilnică.
Reprezentantul Kremlinului a răspuns astfel declaraţiilor vicepreşedintelui SUA pentru The Wall Street Journal (WSJ), conform cărora „opţiunea de a face presiuni asupra Rusiei cu sancţiuni şi chiar acţiuni militare rămâne pe masă” dacă Moscova nu negociază cu bună-credinţă.
Sunt declaraţii dure care contrastează cu cele făcute de secretarul apărării SUA, Pete Hegseth, care a sugerat miercuri că Statele Unite nu vor desfăşura forţe militare în Ucraina, şi care au loc în ajunul începerii contactelor directe între reprezentanţii Rusiei şi Statelor Unite la Conferinţa de Securitate de la Munchen (Germania), scrie EFE.
Între timp, Rusia a anunţat că nu va avea reprezentanţi la Conferinţa de securitate de la Munchen, contrar a ceea ce afirmase în ajun preşedintele american Donald Trump, notează AFP.
„Reprezentanţii ruşi nu sunt invitaţi la Conferinţa de la Munchen (…) Este o decizie luată deja de mai mulţi ani (…) Prin urmare nu vor exista reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe rus, nici din alte structuri oficiale ruse”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, în conferinţa sa de presă săptămânală.
Vance urmează să ia cuvântul vineri la Conferinţa de securitate de la Munchen, unde se va întâlni şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Preşedinţii Statelor Unite, Donald Trump, şi al Rusiei, Vladimir Putin, au convenit într-o conversaţie telefonică purtată pe 12 februarie să înceapă imediat negocierile pentru soluţionarea războiului din Ucraina.