Lacul Razelm este cel mai mare lac din România. Se află în estul țării, în județul Tulcea din Dobrogea. Acesta este un loc magnific, demn de vizitat în weekend, iar traseul până acolo este pe măsura așteptărilor.
Limanul Razim este cea mai mare întindere de apă dulce din România și se află în județul Tulcea. Complexul Lagunar Razim – Sinoe cuprinde Lacul Razelm, în suprafață de 71.500 hectare. De asemenea, are adâncimea de 2,80 metri.
În antichitate lacul purta numele de Halmyris și comunica cu Marea Neagra prin Gura Periteasca și Gura Portiței. Lacul Razim era cunoscut în antichitate drept Halmyris, iar în Evul Mediu Iancina.
Drumul spre Enisala- Sarichioi (Tulcea) este printre singurele zone din România unde agricultura se mai exercită ca la carte, lanurile de cereale, pădurile înverzite, lanurile de maci alcătuiesc un peisaj greu de descris în cuvinte. Odată ajuns la lac, vei rămâne plăcut surprins de aerul curat și de mediul natural lăsat să se dezvolte de la sine, fără acțiuni din partea omului.
Oaza de liniște redată vă va alunga instant stresul cotidian și veți simți cum toată energia pozitivă vă va acapara. Nimic mai frumos, sunt sigură.
În nordul lacului Limanul Razim se află insula Popina declarată rezervație naturală. În zona Lagunei Razim-Sinoe se găsesc 10 din cele 20 de arii strict protejate ale Rezervației Biosferei Delta Dunării.
În ceea ce privește flora, ne putem mândri ca fiind una bogată și rară. Luciul apei este populat de nenumărate specii de plante cu frunze plutitoare: nufărul alb, nufărul galben, iarba broaștelor, ciulinele de apă, limba apei, rizacul, cornacul, cosorul.
În Deltă trăiesc peste 110 specii de pești, dintre care 75 de specii de apă dulce. Un loc aparte printre peștii Deltei Dunării îl ocupă sturionii marini: păstrugă, morun, nisetru, de la care provin icrele negre (caviarul), precum și sturionii de apă dulce: cega și viza.
Dintre peștii migratori, cel mai important este scrumbia. Somnul este cel mai mare pește care trăiește în apele dulci din România. Alți pești foarte apreciați de pescari sunt: știuca, crapul, șalăul, carasul, caracuda, avatul, bibanul, roșioara, plătica, linul.
De asemenea, păsările acvatice sunt cele mai numeroase: în total 141 specii. Pelicanilor li se adaugă egretele, lebedele, cormoranii, stârcii, rațele și gâștele sălbatice. În pajiștile de stepă nisipoasă trăiesc potârnichea, prepelița, ciocârliile, pasărea ogorului.
Insula Popina are o suprafață de cca 98 ha și o înălțime maximă de 47 m. În perioada 1948-1994, Insula Popina a fost rezervație naturală, după 1994 devenind zona strict protejată din Rezervația Biosferei Delta Dunării.
În zonele stâncoase de țărm se pot întâlni exemplare de șarpe de apă, iar în zonele argiloase câteva perechi de califar alb.
Reprezintă un loc de popas important pentru păsările migratoare și de cuibărit pentru califarul alb.
Cetatea Enisala, Yeni-Sale sau Heracleea cum i s-a mai spus de-a lungul timpului, este o atracție turistică deosebită din centrul Dobrogei. Ruinele fortăreței medievale Enisala se află pe un deal calcaros, denumit și Dealul Gras, care domină zona lacurilor Razim și Babadag, la aproximativ 2 km de localitatea Enisala.
Peisajele care ni se dezvăluie la poalele ruinelor cetății sunt minunate. Așadar, de sus, putem admira dealurile de pe cuprinsul rezervației Enisala, dar și lacurile Razim și Babadag, iar la apus ni se oferă o priveliște de poveste.
Localnicii din Enisala mai spun despre această cetate că ar fi Împărăteasa împrejurimilor, datorită poziției mirobolante.
Localnicii susțin că acest lac este malefic. Legendele spune că lacul te adoarme cu liniștea lui, iar apoi se transformă în iad. Poveștile locului spun că femeile se uitau lung după soții lor care pleacă la pescuit deoarece mulți dintre aceștia nu se mai întorceau.
Localnicii povestesc că valurile se ridică la doi metri, brusc începe vijelia de nu mai vezi țărmul. Din cauză că lacul e foarte mare, se fac valuri colosale care te pot răsturna imediat.
Razelmul este mult mai primejdios decât Marea Neagră, consideră oamenii locului.
Poți ajunge în acest mic paradis din județul Tulcea de pe drumul european E 87 care leagă Constanta de Tulcea, la Babadag, Enisala aflate la scurtă distanță. De asemenea, de aici poți continua drumul până la Jurilovca, de unde poți lua vaporașul în direcția dorită. Astfel, de aici poți ajunge la Gura Portiței, fâșia de pământ care separă marea de lacurile Deltei.
Nu puteam uita de faimoasa gastronomie de care avem parte chiar de cum pășim pe aceste meleaguri. Rețetele pescărești inedite, numai de ei știute, sunt încă o atracție nemaipomenită pentru toți turiștii.
Nu mai vorbim de ospitalitatea oamenilor peste care vom da în această zonă. Vei fi servit cu delicatesele specifice, printre care: borș de pește, saramură, pește prăjit și cu mămăliguță.
Mmm…Sigur te-am convins să mergi. Cu siguranță nu vei regreta nicio secundă, iar tot ce ți-am povestit nu va fi în zadar, pentru că locurile mirifice te așteaptă să le „calci pragul”.