Dacă vreți să vă impresionați musafirii de Paște trebuie să încercați această rețetă de cozonac a chef-ului Sorin Bontea. Rețeta nu este deloc complicată, iar ingredientele sunt la îndemână oricui.
Rețeta de cozonac poate fi făcută chiar și de cei care sunt la început de drum ale bucătăriei. Fostul jurat de Chefi la Cuțite știe bine ce ingrediente trebuie puneți pentru a pregăti un preparat cu care să-i lăsați mască pe invitați.
Pentru un cozonac pufos și gustos aveți nevoie de următoarele ingrediente.
Pentr început puneți la încălzit aproximativ 400 de ml de lapte. Într-un recipient amestecați făina, drojdia, coaja de lămâie și coaja de portocală. Indicat ar fi să faceți o gaură în mijloc. Apoi, gălbenușurile de ou le amestecați cu sarea până se omogenizează. Într-un alt vas topiți 160 de grame de unt.
Zahărul îl veți dizolva în laptele cald și amestecați până când se va topi zahărul. Peste ingredientele uscate, adică făină, drojdie… se pune esența de vanilie și ouăle amestecate cu sare și lapte. Din nou amestecați, iar separat veți amesteca untul topit și uleiul.
Când coca este omogenizată adăugați untul amestecat cu ulei. După care frământați când aluatul devine neted și omogen. Acum urmează partea cea mai interesantă, frământați aluatul de mai multe ori pentru, astfel primește mai mult aer. Lăsați-o la dospit o oră și jumătate, dar rețineți că la fiecare 30 de minute trebuie să frământați și să împăturiți încă odată coca.
Pentru umplutură se bat albușurile spumă cu zahărul. Așa obțineți bezeaua. Pe urmă adăugați cacaua, nucile și esența de rom. Aluatul dospit se împarte egal, în două părți, iar fiecare jumătate se împarte și ea în două părți. Pentru final întindenți una din cele patru bucăți într-un dreptunghi. Compoziția se împarte în patru și se întinde pe foaia în formă de dreptunghi. Rulați foaia și repetați procesul și la celelalte trei foi.