O alunecare masivă de teren a afectat craterul de sud-est al vulcanului Etna din Sicilia, considerat cel mai activ vulcan al Europei. Experții spun că este vorba despre un femomen extrem de rar care va duce la reconfigurarea muntelui, după ce, anul trecut, Etna a mai ”crescut” cu câțiva metri.
Etna a erupt în urmă cu două săptămâni, iar în timpul erupției intense au fost observate fulgere vulcanice în norul care s-a ridicat deasupra craterului de Sud-Est.
Activitatea craterului de Sud-Est s-a schimbat de la strombolian la fântână de lavă cu emisia unui nor de cenușă de lavă de aproximativ 10 kilometri înălțime, care s-a dispersat sectorul vestic al vulcanului.
Fluxul de lavă a fost bine alimentat. Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie a raportat că amplitudinea medie a tremurului canalelor magmatice interne a atins valori foarte mari de această dată, scrie La Stampa.
Activitatea intensă a vulcanului Etna de pe parcursul anului trecut a făcut ca acesta să câştige câţiva metri în înălţime, a anunţat Institutul italian de vulcanologie.
Vulcanul situat în estul Siciliei măsoară în prezent 3.357 de metri altitudine.
Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie:
Activitatea înregistrată în 2021 a avut ca rezultat acumularea unor cantităţi semnificative de material piroclastic şi straturi de lavă pe conul craterului sud-estic, cel mai tânăr şi mai activ dintre cele patru cratere ale Etnei, rezultând într-o transformare considerabilă a siluetei vulcanului.
Dincolo de aspectul ştiinţific, viaţa locuitorilor din zona situată în jurul vulcanului Etna este afectată de activitatea sa frenetică. Anul trecut au avut loc 55 de erupții.
În funcţie de vânt, zdruncinăturile vulcanului se resimt în Catania şi fac să se mişte geamurile. Cenuşa purtată de vânt cade constant pe străzi şi balcoane, care devin complet negre, scrie Agerpres.