Parlamentul olandez a dat oficial undă verde pentru aderarea deplină a Bulgariei şi României la spaţiul Schengen după ce ani de zile ne-au ținut pe loc. Totuși, decizia vine după ce Austria a anunțat același lucru marți, înaintea votului din Consiliul JAI de joi. Totuși, decizia vine după ce Amsterdamul a anunțat că reia controalele la frontierele cu Germania și Belgia pentru șase luni.
Ţările de Jos au dat oficial undă verde admiterii complete a Bulgariei şi României în spaţiul Schengen, în urma unui vot în parlamentul olandez care a avut loc miercuri şi care a susţinut decizia recentă a guvernului în acest sens, relatează site-ul de ştiri al televiziunii publice bulgare.
Joi, miniştrii de interne ai UE urmează să voteze la Bruxelles cu privire la admiterea deplină a Bulgariei şi a României în spaţiul Schengen.
Miercuri, Partidul Libertăţii al extremistului Geert Wilders, cel mai mare partid din coaliţia de guvernare olandeză, a încercat să introducă o moţiune parlamentară prin care să îndemne guvernul să voteze împotriva intrării Bulgariei şi României în Schengen. Totuşi, această moţiune a fost respinsă. Celelalte partide din coaliţia de guvernare a ţării au votat, de asemenea, împotriva acesteia.
Dacă decizia aderării depline la Schengen a României şi Bulgariei va fi aprobată joi în Consiliul JAI, controalele la frontierele terestre dintre şi cu România şi Bulgaria vor fi eliminate începând cu 1 ianuarie 2025.
Totuşi, cele două ţări s-au angajat să continue controalele aleatorii la frontieră pentru încă şase luni, notează BNT.
Începând cu data de 9 decembrie, Olanda va reintroduce temporar controalele la granițele interne Schengen cu Belgia și Germania pentru o perioadă de șase luni. Această măsură, dispusă de Ministerul pentru Azil și Migrație, urmărește combaterea migrației ilegale și a criminalității transfrontaliere. Totuși, resursele limitate disponibile ridică semne de întrebare cu privire la eficiența acestora.
Autoritățile olandeze vor avea la dispoziție doar 50 de ofițeri ai Poliției Militare Regale (Koninklijke Marechaussee) pentru a monitoriza granițele, ceea ce permite controale simultane în doar cinci locații din cele peste 800 de puncte de trecere existente. Acestea includ autostrăzi, drumuri provinciale și rute mai mici.