BUSINESS

Banca Mondială avertizează: urmează cel mai mare șoc al prețurilor din ultimii 50 de ani

Banca Mondială avertizează urmează cel mai mare șoc al prețurilor din ultimii 50 de ani
sursa foto: Arhiva

Urmează „cel mai mare șoc al prețurilor mărfurilor” din anii ’70 și până acum, ca urmare a războiul din Ucraina, potrivit unei noi prognoze a Băncii Mondiale. Efectele se vor resimți în creșteri ale prețurilor la aproape toate mărfurile, de la gaze naturale la grâu și bumbac.

Deja creșterea prețurilor „a început să aibă efecte economice și umanitare foarte mari”, a declarat pentru BBC Peter Nagle, coautor al raportului Băncii Mondiale, adăugând că „gospodăriile din întreaga lume simt criza costului vieții”.

Urmează cel mai mare șoc al prețurilor. Gazul va fi mai mult decât dublu

Cea mai mare scumpire va fi la gazele naturale din Europa, unde prețurile vor ajunge să fie mai mult decât duble.

Experții spun că este posibil că prețurile să scadă apoi, pe parcursul anului viitor și în 2024, dar chiar și atunci vor rămâne cu 15% mai mari decât au fost anul trecut.

Practic, de la minimele din aprilie 2020 până la maximele din martie anul acesta, am asistat la „cea mai mare creștere de 23 de luni a prețurilor la energie de la scumpirea petrolului din 1973”, provocată de tensiunile din Orientul Mijlociu, explică reprezentanții Băncii Mondiale.

Prețul petrolului rămâne ridicat, inflația va fi generalizată 

De asemenea, experții se așteaptă ca prețurile petrolului să rămână ridicate până în 2024, cu un baril din măsura de referință, țițeiul Brent, estimat la o medie de 100 de dolari în acest an, ceea ce va duce la o inflație generalizată.

Rusia produce aproximativ 11% din petrolul mondial și 27% din petrolul folosit de Uniunea Europeană și asigură, de asemenea, 40% din livrările de gaz ale blocului comunitar.

În urma războiului din Ucraina, statele UE încearcă să-și reducă dependența de sursele de energie din Rusia, iar acest lucru contribuie la creșterea prețurilor globale ca urmare a unei cereri mai mari de aprovizionare din alte părți, mai scrie BBC

Creștere abruptă a prețului alimentelor 

Banca Mondială a avertizat și cu privire la o creștere abruptă a prețurilor alimentelor.

Se estimează că prețul grâului se va majora cu 42,7%, al orzului, cu 33,3%, cel pentru soia, cu 20%, pentru uleiuri, cu 29,8% și cu 41,8% pentru carnea pui.

Creșterile sunt urmarea faptului că exporturile din Ucraina și Rusia au scăzut drastic.

Înainte de război, Rusia și Ucraina asigurau 28,9% din exporturile globale de grâu, conform JP Morgan, și 60% din proviziile globale de floarea soarelui, potrivit S&P Global. Sunt prognozate creșteri de prețuri pentru alte materii prime, precum îngrășămintele, metalele și mineralele.

Pe de altă parte, costurile lemnului, ceaiului și orezului sunt printre puținele care se preconizează că vor scădea.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele