WORLD

Viktor Orban, o piedică în calea Kievului. A cerut UE să sară peste decizia privind negocierile de aderare a Ucrainei

Viktor Orban o piedică în calea Kievului. A cerut UE să sară peste decizia privind negocierile de aderare a Ucrainei
sursă: Facebook Viktor Orban

Premierul ungar Viktor Orban, o piedică în calea Kievului. El a cerut luni ca la summitul liderilor Uniunii Europene de săptămâna viitoare să se evite orice decizie cu privire la obiectivul râvnit al Ucrainei de a obține undă verde pentru negocierile de aderare, chiar dacă țara se luptă cu invazia Rusiei.

Ucraina nu este pregătit să înceapă negocierile de aderare la UE

Orban, care a menținut legăturile cu Moscova chiar și în timp ce UE a impus sancțiuni radicale împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina, proclamă de săptămâni întregi că Kievul nu este pregătit să înceapă negocierile de aderare la UE, potrivit Reuters.

Poziția sa este în dezacord cu opinia Comisiei Europene, organismul executiv al UE, care a recomandat luna trecută liderilor blocului comunitar să dea Kievului aprobarea pentru începerea discuțiilor imediat ce va îndeplini anumite condiții finale.

Totuși, orice astfel de decizie necesită sprijinul unanim al liderilor UE.

Viktor Orban, o piedică în calea Kievului

Orban și-a formulat cererea într-o scrisoare adresată luni lui Charles Michel, președintele Consiliului European al liderilor UE. De asemenea, el a spus că summitul nu ar trebui să decidă asupra unui plan bugetar care să includă un sprijin economic de 50 de miliarde de euro (54,11 miliarde de dolari) pentru Kiev.

”Vă îndemn respectuos să nu invitați Consiliul European să decidă asupra acestor chestiuni în decembrie, deoarece lipsa evidentă de consens ar duce inevitabil la un eșec. Consiliul European trebuie să evite acest scenariu contraproductiv de dragul unității, cel mai important atu al nostru”, a scris Orban.

Discuțiile de aderare la UE ar fi un impuls major pentru Ucraina, o fostă republică sovietică care se luptă de aproape doi ani să respingă o invazie militară rusă în toată regula.

Un purtător de cuvânt al lui Michel a refuzat să comenteze scrisoarea. Însă alte țări UE au precizat că doresc să discute perspectivele de aderare a Ucrainei și propunerea de buget în cadrul summitului care va avea loc la Bruxelles în zilele de 14 și 15 decembrie.

Diplomații din țările UE care sprijină puternic Ucraina și-au exprimat îngrijorarea că o lipsă de acord privind negocierile de aderare și ajutorul financiar la summit ar fi o mare lovitură politică pentru Kiev, aflat în plin război, și ar fi văzută ca un impuls pentru Moscova.

Însă, dacă Orban își menține poziția privind negocierile de aderare și dacă disputele bugetare mai ample împiedică un acord privind ajutorul financiar, diplomații spun că ar putea fi nevoie de un alt summit la începutul anului viitor.

Mihnea Tălău. Redactor la MediaFlux. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în decursul ... vezi toate articolele