LIFESTYLE

Vlad Țepeș a fost vegan. Scrisorile l-au dat de gol pe ”contele Dracula”

Vlad Țepeș a fost vegan. Scrisorile l-au dat de gol pe contele Dracula
Sursă foto: Historia

Vlad Țepeș a fost vegan sau vegetarian, conform concluziilor cercetătorilor italieni care au analizat scrisorile domnitorului. Anunțul șocant vine după ce, în luna august, un alt studiu a scos la iveală că Țepeș suferea de o boală rară care îl făcea să verse lacrimi de sânge.

Vlad Țepeș a fost vegan. Cercetătorii au analizat scrisorile domnitorului

Nu mai departe de luna trecută, autorii unui studiu publicat în revista Analytical Chemistry spuneau că în urma analizării chimice a trei scrisori semnate de voievodul Țării Românești au descoperit că acesta s-ar putea să fi suferit de o boală rară care îl făcea să verse lacrimi de sânge.

Scrisori Vlad Țepeș
Sursă foto: Analytical Chemistry

De data aceasta, lucrurile devin și mai surprinzătoare. Potrivit unui nou studiu citat de Independent, domnitorul care a inspirat povestea contelui Dracula e posibil să fi fost vegan sau vegetarian.

Cercetătorii de la Universitatea Catania din Italia au ajuns la această concluzie extrăgând mii de fragmente de proteine de pe suprafața scrisorilor și izolând în jur de 500 dintre cele care prezentau semne de degradare, ceea ce indică faptul că erau mai vechi de 500 de ani. Apoi au izolat alte 100 dintre cele mai degradate proteine care erau probabil și cele mai vechi. Aproximativ 16 dintre aceste molecule proteice ar fi de origine umană și cel mai probabil provin de la domnitorul Țării Românești.

Aceste proteine sugerează faptul că Vlad Țepeș s-ar putea să fi suferit de boli respiratorii și de hemolacria, afecțiunea care face ca lacrimile să fie amestecate cu sânge. Unul dintre autorii studiului, Gleb Zilberstein, a spus că absența proteinelor animale din moleculele extrase de pe scrisori arată că domnitorul s-ar putea să fi fost vegan.

„Dracula s-ar putea să fi fost vegetarian sau vegan din cauza unei diete proaste sau a sănătății precare”, a spus dr. Zilberstein.

Ce ne spun dezvăluirile despre ”contele Dracula”

Chiar dacă concluziile cercetătorilor sunt relevante și Vlad Țepeș a fost într-adevăr vegetarian sau vegan, e cel mai probabil ca alegerea să nu-i fi aparțin neapărat, ci a fost mai degrabă impusă de vremuri. Europa avea o climă foarte rece la acea vreme și hrana era greu de procurat. Chiar și aristocrații aveau o dietă foarte proastă la acea vreme, iar consumul de carne era foarte scăzut.

Aceste descoperiri recente sunt cu atât mai importante cu cât devine uimitor cum analiza unor documente cu care personalități istorice au intrat în contact ne poate dezvălui atât de multe despre personalitatea acestora.