NEWS

Voluntari care ajută bătrânii! Unde pot suna persoanele care au nevoie de sprijin

Voluntari care ajută bătrânii Unde pot suna persoanele care au nevoie de sprijin

Există voluntari care ajută bătrânii. Tot mai mulți vârstnici măcinați de singurătate își găsesc sprijin în voluntarii care le răspund atunci când apelează un număr special de telefon dedicat lor.

Apelul este gratuit şi funcționează în timpul zilei la nivel naţional. Cei care au nevoie de ajutor semnalează tot felul de probleme.

Voluntari care ajută bătrânii! Numărul de telefon e gratuit

România îmbătrâneşte. Numărul celor de peste 65 de ani a trecut de trei milioane şi jumătate, şi este în continuă creştere.

Oricine suna, gratuit, la 0800 460 001, găseşte un sfat oportun şi o vorbă bună, de încurajare. În spatele „telefonului” stau zeci de voluntari și angajați care răspund la mii de apeluri venite din partea vârstnicilor singuri. Anul trecut, operatorii au preluat peste 13 mii de telefoane.

Neputincioși și în pragul deznădăjdii, de mult ori, vârstnicii României simt că sprijinul emoţional le este vital.

Din păcate, statul nu oferă acest tip de servicii persoanelor în vârstă. Au existat câteva linii de telefon deschise temporar de către direcţiile de asistenţă socială, subordonate ministerului muncii, dar numai în perioada pandemiei. Apoi au fost închise.

Populația României numără 3,72 milioane de vârstnici (adică persoane de peste 65 de ani), reprezentând peste 19% din populație, potrivit datelor provizorii ale ultimului recensământ. România se confruntă cu o îmbătrânire rapidă a populației. Se preconizează că, până în anul 2050, persoanele vârstnice vor reprezenta aproape o treime din populația României, iar ponderea persoanelor în vârstă de peste 80 de ani vă crește de la nivelul actual de 4,8% la 8,5%, potrivit Ministerului Muncii și Solidarităţii Sociale.

Despre ce fel de ajutor e vorba

Roxana Monocea, coordonator proiect:

”Ne-au apelat pentru informații legate de cum pot obține un serviciu de îngrijire la domiciuliu sau un loc într-un cămin, ne-au apelat având probleme financiare. Când se simt singuri ne mai apelează, astfel sunt incluși în programul nostru de reapelare”.

Mugurel Mărgărit: 

Noi încercam să îi conectăm cu soluții pentru ele, unele soluții oferite de către cei la nivel local, alte unități neguvernamentale, sau autorități locale, alte soluții prin programele noastre. Suntem o societate care nu s-a adaptat la această populație crescută de seniori și România nu are încă soluții pentru ei”.