Lenjeria intimă îngropată în grădină. Pe cât de straniu sună, pe atât de serios este pentru mai mulți fermieri și elevi din Elveția, SUA, Australia și Noua Zeelandă. De fapt, este vorba despre o nouă practică de fertilizare ecologică a solului.
Inițiativa s-a născut în Elveția în urmă cu câțiva ani. Studiul a fost gândit de cercetători de la Universitatea din Zurich și de la Institutul Elvețian pentru Știința Sustenabilității.
Oamenii au îngropat aproximativ 2.000 de articole de lenjerie intimă pe câmpuri și pajiști. Ei sunt convinși că pot obține rezultate neașteptate dacă plantezi o pereche de boxeri din bumbac lângă un răsad de morcovi, scrie Realitatea.net.
Bumbacul este alcătuit dintr-un zahăr numit celuloză, ceea ce îl face o gustare gustoasă pentru microbi care trăiesc în sol. Atunci când sunt dezgropate, starea hainelor va indica starea de sănătate a microbiomului. Dacă nu a mai rămas prea mult din țesătură, înseamnă că solul este sănătos și plin de activitate. Dacă este în mare parte intact, atunci este necesar să se lucreze pentru a îmbunătăți situația.
Moda îngropării în grădină sau chiar pe terenurile agricole a lenjeriei intime folosite a ajuns în Statele Unite, Australia și Noua Zeelendă.
Aproximativ 400 de persoane și-au îngropat lenjeria intimă pe întreg continentul, permițând oamenilor de știință să exploreze sănătatea solului în diferite părți ale Australiei, precum și să colecteze date pentru alte cercetări. În prezent, oamenii îți expun rezultatele pe harta CottonInfo.
În Noua Zeelandă, școlile din Otago desfășoară, de asemenea, propriile campanii ”Sădește-ți chiloții”, conform AlJazeera.