NEWS

Zi decisivă astăzi. Ce măsuri iau guvernanții ca să oprească greva din educație

Zi decisivă astăzi. Ce măsuri iau guvernanții ca să oprească greva din educație

Zi decisivă astăzi în ceea ce privește greva din învățământ. Guvernanții iau măsuri de ultimă oră care să-i ajute să găsească o cale de comunicare cu reprezentanții profesorilor care par de neclintit în lupta lor pentru obținerea unui trai mai bun.

Zi decisivă astăzi. Ce măsuri iau guvernanții ca să oprească greva

După ce sindicatele au refuzat, și ieri, oferta propusă de Guvern, astăzi, politicienii se reunesc într-o şedinţă pe care premierul Nicolae Ciucă a numit-o extraordinară, pentru a aproba OUG care ar trebui să detensioneze situaţia din sistemul de învăţământ. Şedinţa de Guvern este programată la ora 12.00, singurul punct de pe ordinea de zi fiind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat, anunță Antena 3 CNN.

După 9 zile de grevă şi două mitinguri uriaşe, toată lumea speră ca profesorii să se întoarcă la catedră din 6 iunie, doar că toate propunerile înaintate până acum de guvern, au fost refuzate categoric.

Din ce au pus pe masă guvernanții până acum, profesorii ar trebui să primească creşteri salariale de circa 600 de lei net, începând de astăzi, şi 250 de lei pentru personalul auxiliar. În plus, veniturile dascălilor care intră în sistem vor creşte, în trei ani, până la salariul mediu net pe economie, care acum e aproape 4.500 de lei. O ofertă care nu a fost pe placul profesorilor.

VĂ RECOMANDĂM ȘI: Salarii și sporuri majorate de la 1 iunie pentru o categorie de angajați. E vorba despre o ”tranșă” restantă

Cum arată OUG pentru majorările de salarii din Educație

1. Creșterea salariului începând cu luna iunie a.c., cu 1.000 de lei brut lunar pentru personalul didactic și didactic auxiliar din învățământ, respectiv cu 400 lei brut pe lună pentru personalul nedidactic din sistemul educațional.

2. În noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.

„Coaliția de guvernare face un nou apel la responsabilitate către toate cadrele didactice și întreg personalul care contribuie la buna funcționare a sistemului educațional, pentru a înceta greva și a permite reluarea accesului la educație pentru cei peste 3.000.000 de elevi din România, dintre care aproape 300.000 se pregătesc pentru evaluarea națională și bacalaureat.”, a transmis Guvernul României.

Ileana Voicu Ghinea este absolventă a Facultății de Jurnalism, din cadrul Univerității Media. A debutat în presă în anul 2004, în echipa Revistei Apropo, a lucrat și pentru Revista Pro TV Magazin, ... vezi toate articolele