LIFESTYLE

Ziarul bisect. Povestea singurei gazete din lume care apare o dată la patru ani

Ziarul bisect. Povestea singurei gazete din lume care apare o dată la patru ani
Sursă foto: LA BOUGIE DU SAPEUR

Pe 29 februarie, la chioșcurile din Franța a apărut din nou ziarul bisect, singurul din lume, odată cu lansarea unui nou număr al publicației satirice La Bougie du Sapeur. Prima ediție a fost în 1980, iar acesta este numărul 12.

Ziarul bisect, numărul 12

Unicitatea tabloidului de 20 de pagini este că apare doar pe 29 februarie – deci o dată la fiecare an bisect. Conceput de un grup de prieteni care „voiau să râdă”, La Bougie du Sapeur (Lumânarea savantului) are un tiraj de 200.000 de exemplare. Prețul este de 4,90 euro (4,20 lire sterline) și își acoperă mai mult decât costurile.

„După ce primul număr s-a epuizat în două zile, chioșcurile de ziare au cerut mai multe exemplare – așa că am spus „bine, dar numai peste patru ani!””, spune editorul Jean d’Indy, a cărui principală sarcină este de a conduce echivalentul francez al Jockey Club.

„Ziarul este încă scos de câțiva prieteni. Ne întâlnim într-un bar și aruncăm idei în jurul unor băuturi. Ne distrăm foarte bine, iar dacă și cititorii se distrează, asta e cireașa de pe tort”, mai povestește d’Indy, conform BBC.

La Bougie se prezintă ca un ziar antipolitically correct și este organizat ca un ziar obișnuit, cu secțiuni despre politică, sport, afaceri internaționale, artă, puzzle-uri și bârfe despre celebrități.

Dar articolele sunt concepute ca niște comentarii umoristice.

Haz de necaz francez

Titlul din această ediție – „Vom fi cu toții inteligenți” – este deasupra unui articol despre cum examenele și realizările intelectuale sunt înlocuite de inteligența artificială.

Al doilea articol principal – intitulat „Ce trebuie să știe bărbații înainte de a deveni femei” – explică ceea ce descrie ca fiind „provocările” cu care se confruntă bărbații care doresc să facă tranziția.

„Este vorba de umor francez și nu se traduce în alte limbi. Încercăm să fim caraghioși, dar nu răutăcioși. Să facem haz de necaz fără a fi cruzi”., spune d’Indy.

În paginile internaționale, există un scurt articol care le amintește francezilor cine a fost cel mai „de neuitat” dintre prim-miniștrii britanici moderni – Liz Truss.

Iar în domeniul sportului, editorii recomandă crearea unui premiu Winston Churchill pentru prima persoană eliminată la Jocurile Olimpice. Asta pe baza faptului că motto-ul lui Churchill – potrivit ziarului – era „No Sport”.

La Bougie du Sapeur poartă numele uneia dintre primele figuri din desenele animate din Franța, Le Sapeur Camembert. Acesta era un soldat simplu soldat care apărea în desenele de benzi desenate despre viața în armată în anii 1890.

Ziarul nu apare online și poate fi cumpărat doar de la chioșcurile de ziare.

„Sper că suntem un pic de aer proaspăt la fiecare patru ani. În zilele noastre, oamenii au nevoie să poată râde”, spune d’Indy.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele