Sunt înregistrate, de două zile, în Europa de Est, inclusiv în România, niveluri alarmante de poluare. Toate platformele care măsoară calitatea aerului indică această situație. Specialiștii le-au numit ”zonele roșii din Europa de Est.”
Există mai multe ipoteze pentru cauza acestei poluări masive, iar prima luată în calcul este războiul din Ucraina care generează emisii poluante.
Nu este exclusă ca sursă a poluării nici arderea deșeurilor, dar nici încălzirea cu lemn și cărbune. La acestea contribuie presiunea atmosferică mare din această perioadă, ceața și lipsa vântului.
Hărţile de monitorizare a calităţii aerului indică zone roşii în Europa de Est, în ţări ca Polonia, Slovacia, Serbia, Ungaria, vestul Ucrainei dar şi România.
În urmă cu 24 de ore, pe platforma Airly, senzorii indicau niveluri de 2-3 ori mai mari decât valorile normale.
Pe alte două platforme diferite de monitorizare a aerului, senzorii arată că nivelurile de poluare în Europa de Est sunt mult peste limita normală.
Cele mai afectate țări sunt Polonia, Ungaria, Serbia și România. Depășirile cele mai mari au fost înregistrate la doi indicatori importanți în măsurarea calității aerului: PM 2,5, repectiv PM 10, particule toxice, de ordinul micronilor că dimensiune.
Organizaţia de mediu Agent Green spune că de vină ar putea fi emisiile poluante provocate de războiul din Ucraina, care depășesc granițele acestei ţări. Mai ales că hărţile arată poluare masivă inclusiv în vestul Ucrainei.