NEWS

16 paturi cu oxigen stau nefolosite, la Spitalul Colțea, din București. DSP dă vina pe conducerea unității medicale

16 paturi cu oxigen stau nefolosite la Spitalul Colțea din București. DSP dă vina pe conducerea unității medicale
16 paturi cu oxigen stau nefolosite, la Spitalul Colțea, din București. DSP dă vina pe conducerea unității medicale

În secţia de ATI COVID a Spitalului Colţea sunt internaţi în acest moment 10 pacienţi, cu doi peste capacitatea unității sanitare, iar ambulanțele aduc continuu alți bolnavi. Paradoxal, dar în această situație disperată, pe secţia medicală a spitalului, 16 paturi cu oxigen, în care ar putea fi trataţi pacienţii care ies din ATI COVID, stau nefolosite. Au trecut 10 zile de când conducerea spitalului a trimis un dosar cu documente către DSP Bucureşti în vederea deschiderii acestor paturi pentru pacienţi. În documentul trimis catre DSP, medicii din spital au cerut modificarea structurii funcţionale şi organizatorice a Secţiei medicină internă/compartiment de cardiologie.

Dosar incomplet

Specialiștii DSP București susțin, potrivit news.ro, că, în urma analizei acestui dosar şi în urma vizitelor de evaluare, care au fost făcute la faţa locului, au ajuns la concluzia că dosarul depus este incomplet şi că există neconcordanţe între memoriul tehnic şi nota de fundamentare asumate de conducerea spitalului şi structura funcţională propusă efectiv pentru pacienţii COVID-19 – cazuri confirmate şi pentru pacienţii post-COVID a căror stare nu permite externarea la domiciliu.

De asemenea, DSP a mai precizat că  zona de spitalizare de zi pentru pacienţi, din secţia Medicină internă, trebuie organizată conform prevederilor legale pentru a fi dată în folosinţă.

În acest sens, DSPMB a trimis pe data de 08.10.2021, dar şi pe data de 15.10.2021, două adrese în care cere spitalului completarea dosarului şi actualizarea memoriului tehnic şi a notei de fundamentare în regim de urgenţă.

Managerul dă luni un comunicat

La rândul său, potrivit news.ro, managerul Spitalului Colțea a precizat, cu privire la stadiul completării dosarului, cerut de DSPMB, ce ar permite punerea în funcțiune a 24 de paturi, dintre care 16 cu oxigen, că va  reveni, luni, 18 octombrie, cu un comunicat de presă.

La rândul său, șefa Secției ATI, dr. Letiția Coriu, a trimis, pe 15.10.2021, o adresă către DSP Bucureşti, în care explică faptul că DSP întârzie emiterea unui nou aviz de funcţionare pentru încă 24 de paturiSecției  de pe secţia Medicală aflată la etajul 2 ( dintre care 16 cu oxigen).

Practic, s-a ajuns la un fel de ping-pong cu hârtii, între DSP și spital, din care pacienții sunt cei care au de suferit.

“Nu înţeleg de ce în Spitalul Colţea zona roşie a fost deschisă atât de târziu în această pandemie. Medicii acestui spital au aşteptat foarte mult avizele de la DSP, trăim într-o birocratizare excesivă în care fiecare vine să ne verifice, DSPB şi alte formaţiuni, fac teancuri de dosare şi documente pentru a se proteja legal, dar nu avem în niciun fel funcţionalizate circuitele.

La noi în Colţea se lucrează în ATI pe 8 paturi de COVID, avem şi ATI non-COVID, dar în paturile de COVID suntem supranumerari. Noi am început prin presiuni la DSU, la comandantul acţiunii, care a fost foarte prompt, şi am spus că putem să facem COVID în ATI şi aşa ne-au deschis cu mare greutate, dar în secţia de medicală permanent au întârziat, la modul că DSPB a dat un aviz într-o vineri, dar s-a rătăcit în cadrul DSPB şi s-a descoperit abia luni că s-ar fi semnat vineri. După un consiliu medical furtunos, în care nu înţelegeam ce se întâmplă, noi medicii speram să se deschidă zonă roşie COVID la medicală, ATI-ul era deja blocat de pacienţi.

Pe de o parte, ne controlează şi ne hărţuiesc excesiv cu controale, pe de altă parte, hârtii importante, avize sanitare, în acest DSPB parcă este o gaură neagră“, a declarat dr. Letiția Coriu.

“28 de paturi sunt acum în secţia medicală ocupate cu pacienţi cu COVID şi 24 stau goale că nu ne dă DSPB aprobare. Acolo există 16 prize de oxigen. Sunt intermitente, un pat are oxigen, un pat nu are.

Avem manageri numiţi politic, oameni tineri, care nu au experienţă nici măcar medicală, darămite de manageri, conduc prin hârtii spitalul, eu zic că este necesar să avem echipe administrative de medici din cadrul spitalului, nu din afară care nu ştiu problemele spitalului.

Consiliul medical a încercat să roage managerul să se implice în relaţia cu DSPB, s-au dat zeci de telefoane, nu se rezolvă nimc, ne lovim de opacitate completă”, a explicat, pentru News.ro Dr. Letiţia Coriu, medic primar de ATI la Spitalul Colţea.