Ministerul Sănătății (MS) a cerut, vineri dimineața, Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru asigurarea tratamentului cu anticorpi monoclonali neutralizanți a unui număr de 40.000 bolnavi COVID-19.
Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila a mai precizat că a avut, joi, discuții cu privire la dozele de anticopi monoclonali neutralizanți și cu Stella Kyriakides, comisar european pentru Sănătate.
„Există promisiuni de sprijin și din partea altor state pentru acest tratament. Am discutat ieri cu Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate despre intenția noastră de activare a mecanismului de protecție civilă în vederea aprovizionării cu medicamentele necesare asigurării tratamentului pacienților noștri”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătății.
Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a mai afirmat că el consideră, în contextul actual al valului 4 al pandemiei COVID, că este necesară asigurarea accesului bolnavilor care prezintă forme usoare și medii ale bolii, la tratament cu anticorpi monoclonali neutralizanți.Ministerul
Marți seară a fost primită o donație de 5.206 fiole de anticorpi monoclonali din partea statului italian, în semn de recunoștință din partea Regiunii Lombardia pentru ajutorul pe care țara noastră l-a acordat în anul 2020, atunci când a trimis echipe de medici și asistenți medicali care au lucrat în spitale din Brescia și Lecco. Medicamentele a primite de la italieni au fost deja repartizate în 134 spitale, pentru tratarea bolnavilor cu COVID-19.
Foarte important este ca administrarea anticorpilor monoclonali să fie făcută la debutul bolii, pentru a preveni apariția complicațiilor. Dacă sunt administrați la timp, acești anticorpi au capacitatea de a împiedica intrarea virusului în celulă.
Prin tratamentul cu anticorpi monoclonali se urmareste neutralizarea virusului SARS-COV2 prin inactivarea proteinei virale atacatoare (proteina spike) de către acești anticorpi sintetizati în laborator, ca versiuni ale anticorpilor naturali, dezvoltați de sistemul imun, ca răspuns la virusurile/agenții patogeni invadatori.
Practic, prin legarea de părțile pe care virusul le folosește pentru a ataca și a intra în celulele din organismul uman, anticorpii previn inițierea ciclului infecței.