NEWS

Vestea momentului! 500 de lei în plus la salariu pentru milioane de români. Directiva europeană care impune majorarea

Vestea momentului 500 de lei în plus la salariu pentru milioane de români. Directiva europeană care impune majorarea

500 de lei în plus la salariu pentru milioane de români, aceasta este vestea momentului venită de la un eurodeputat. Directiva privind salariul minim european va fi adoptată miercuri de Parlamentul European.

Eurodeputatul REPER Dragoş Pîslaru a anunțat marți, 13 septembrie, că directiva privind salariul minim european ar trebui să aducă o creştere de peste 500 de lei unui angajat cu salariu minim din România.

500 de lei în plus la salariu pentru milioane de români. Câți angajați din țara noastră lucrează pe salariu minim 

”Salariul minim statuează un principiu destul de clar: dacă munceşti, ar trebui să ai suficienţi bani ca să ai un trai decent. Prin urmare, salariul minim european e acel salariu care să-ţi ajungă să nu mori de foame.

În România, avem aproape 2 milioane de oameni care trăiesc din salariul minim şi abia îşi duc viaţa de la o lună la alta. E important să ştie că dacă va exista inflaţie, deci va fi afectată puterea de cumpărare, datorită directivei europene, salariul minim va creşte cu rata inflaţiei. Iar dacă va exista creştere economică, de asemenea, salariul minim va creşte”, a declarat, pentru News.ro, Dragoş Pîslaru, negociatorul din partea Parlamentului European pe directiva privind salariul minim.

Acesta a explicat că salariul minim european va fi unul variabil de la ţară la ţară şi se va calcula în funcţie de salariul mediu pe economie.

În maximum doi ani măsura trebuie aplicată în toate țările UE

”Ţinta pe care o avem în directivă e ca salariul minim să fie 50% din salariul mediu brut. Aşadar, salariul minim european ar trebui să aducă o creştere de cel puţin 500 şi ceva de lei salariului minim naţional.

Evident, a avea o astfel de creştere dintr-o dată, abrupt, ar fi o dificultate destul de mare. Dar a avea o înţelegere clară de a pune nişte indicatori care să permită ajustarea în sensul de a recupera între salariul mediu şi salariul minim, mi se pare un lucru care se poate face. În doi ani de zile, guvernele ar trebui să transpună directiva europeană la nivel naţional”, susţine Pîslaru.

Jumătate din statele membre UE, în special cele din Estul şi Sudul Europei, au salarii minime brute sub 1.000 de euro.

Printre acestea: Bulgaria (332 de euro), România (500 de euro), Grecia (774 de euro) şi Portugalia (823 de euro). În Slovenia şi Spania salariile minime depăşesc uşor 1.000 de euro pe lună.

Numai şase state membre UE, toate din zona de Vest, au salarii minime de peste 1.500 de euro pe lună: Franţa, Germania, Belgia, Olanda, Irlanda şi Luxemburg. Alte şase ţări europene lasă piaţa să regleze lefurile şi nu au deloc salariu minim: Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia.

 

malina@mediaflux.ro Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele