A apărut proiectul de modificare a Codului Fiscal. Ce taxe cresc și cum se vor impozita IMM-urile

spot_img

A apărut proiectul de modificare a Codului Fiscal. Ministerul Finanţelor a publicat luni noaptea măsurile care urmează să intre în vigoare, unele de la 1 august, altele de la 1 ianuarie 2023.

  • E prevăzută creşterea impozitului pe dividende de la 5% la 8%
  • Scăderea pragului veniturilor până la care o companie este considerată microîntreprindere.
  • urmează creşterea la 9% a TVA pentru băuturile băuturilor nealcoolice care conţin adaos de zahăr sau alţi îndulcitori sau aromatizate şi majorarea accizelor pentru ţigarete și  
  • Crește cota de TVA creşte de la 5% la 9%, atât pentru livrarea de alimente, inclusiv băuturi și pentru serviciile de restaurant şi de catering şi pentru activităţile de cazare hotelieră.

A apărut proiectul de modificare a Codului Fiscal. Reducerea plafonului pentru IMM și obligatoriu un angajat

La impozitarea microîntreprinderilor, proiectul propune reducerea plafonului veniturilor obţinute în anul precedent, de la un milion de euro la 500.000 euro, dar şi instituirea condiţiei ca microîntreprinderea să aibă cel puţin un salariat.

În prezent, cotele de impunere sunt diferenţiate la microîntreprinderi în funcţie de numărul de salariaţi, fiind aplicabilă o cotă de 1% în cazul în care microîntreprinderea are cel puţin un salariat şi o cotă de 3% dacă microîntreprinderea nu are salariaţi. În condiţiile în care, conform noului proiect, microîntreprinderile vor fi obligate să aibă cel puţin un salariat, se elimină cota de impozitare de 3%.

Proiectul elimină posibilitatea de opţiune pentru aplicarea impozitului pe profit în situaţia în care erau îndeplinite condiţiile legate de valoarea capitalului social şi a numărului de salariaţi.

TVA mai mare. Se scumpesc și țigările

În ceea ce privește TVA, urmează majorarea cotei pentru băuturile care conţin adaos de zahăr, măsură care are are în vedere descurajarea consumului de astfel de produse, cu impact asupra sănătăţii consumatorilor.

De 1 ianuarie 2023, TVA creşte de la 5% la 9%, atât pentru livrarea de alimente, inclusiv băuturi (cu excepţia băuturilor alcoolice şi a celor nealcoolice care conţin adaos de zahăr sau alţi îndulcitori sau aromatizate), destinate consumului uman şi animal, cât şi pentru serviciile de restaurant şi de catering şi pentru activităţile de cazare hotelieră.

Proiectul de Ordonanţă propune majorarea accizelor pentru ţigarete, începând cu 1 august 2022, de la 563,97 lei/1.000 ţigarete la 594,97 lei/1.000 ţigarete, precum şi adoptarea unui nou calendar de creştere graduală a nivelului accizei totale pentru ţigarete.

Pentru angajații part-time se vor plăti contribuții echivalente cu cele ale salariului minim brut pe țară

Se propune introducerea ca bază lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale și al contribuției de asigurări sociale de sănătate salariul minim brut pe țară garantat în plată, pentru veniturile realizate în baza contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp partial al căror nivel este sub acest nivel.

Venitul luat în calcul va fi salariul minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţiile și nu venitul realizat de salariat.

Se majorează cotele de impunere în cazul veniturilor obţinute din jocuri de noroc

Ministerul Finanţelor mai propune majorarea cotelor de impunere în cazul veniturilor obţinute din jocuri de noroc şi reducerea plafonului neimpozabil pentru veniturile obţinute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine şi lozuri.

În cazul veniturilor obţinute din jocuri de noroc, se propune menţinerea modalităţii de determinare a impozitului pe venit prin aplicarea unui barem de impunere cu tranşe de venit asupra fiecărui venit brut, cu cote de impunere cuprinse între 10% şi 40%.

Totodată, baremul de impunere propus cuprinde şi modificarea tranşelor de venit.

.


spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Cele mai noi ștri
spot_img
spot_img

Citește și

Cele mai noi ștri
Știri din aceeași categorie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.