Potrivit unui publicat în American Journal of Health Promotion, persoanele care dorm mai puţin de șase ore și jumătate, dar și cele care dorm mai mult de opt ore și jumătate, au, în organism, mai multă masă grasă.
Mai mult, s-a dovedit că persoanele care se culcă şi se trezesc la aceleaşi ore sunt mai slabe și au o greutate constantă, în timp ce persoanele care au un orar oscilant de somn se confruntă și cu oscilaţii de greutate.
De asemenea, cu cât este mai întuneric în camera în care dormi, cu atât este stimulată pierderea în greutate în timpul somnului.
În cadrul studiilor de laborator s-a dovedit că şoarecii care dorm pe întuneric sunt mai puţin predispuşi obezităţii, în comparație cu cei care dorm în lumină puternică, deși au avut același număr de ore de somn, au beneficiat de aceeași alimentație, ca aport caloric, și au făcut același tip de activitate fizică. Practic, lumina a fost factorul decisiv. Oamenii de știință au concluzionat că orele de somn petrecute în lumină au dereglat programul de masă la care cobaii mănâncau, iar metabolismul lor a fost semnificativ influenţat.
De aceea, se recomandă ca dormitorul să fie cât mai întunecat, pentru a beneficia de un somn fără întreruperi. Este cunoscut faptul că lumina încetinește secreția unui hormon numit melatonină, care este eliberat în organism pentru a te relaxa și a-ți induce starea de somn. Ideal ar fi, cu o oră înainte să te culci, lumina în camera în care stai să fie cât mai difuză.
Triptofanul este un aminoacid esențial care ajută organismul să acumuleze proteine. În plus, acesta contribuie la creșterea nivelului de serotonină, un neurotransmițător care reglează somnul. De aceea, cina ideală ar trebui să includă alimente ce conțin triptofan: ouă, carne, pește sau banane. Pentru un somn liniștit și odihnitor, este suficient ca masa de seară să conțină doar un sfert de gram de triptofan.