NEWS

A murit criticul și istoricul literar Nicolae Manolescu

A murit criticul și istoricul literar Nicolae Manolescu
Foto: Uniunea scriitorilor

A murit criticul și istoricul literar Nicolae Manolescu. Avea 84 de ani și era considerat cel mai important critic şi istoric literar român de după Al Doilea Război Mondial.

„Încă o zi neagră pentru cultura română”, a scris criticul literar Cristea-Enache pe Facebook.

A murit criticul și istoricul literar Nicolae Manolescu. Era președintele Uniunii Scriitorilor

„Astăzi, 23 martie 2024, s-a stins din viaţă acad. Nicolae Manolescu, profesor al facultăţii noastre, autor al unei opere monumentale care a redefinit critica şi istoriografia literară românească în perioada postbelică. Colegii şi studenţii din Facultatea de Litere sunt alături de familie şi prieteni, de toţi cei care l-au preţuit, i-au citit cărţile şi cronicile şi care au învăţat de la el. Odihnească-se în pace!”, este mesajul postat, sâmbătă seară, pe Facebook, de reprezentanţii Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Nicolae Manolescu era preşedintele Uniunii Scriitorilor. „Uniunea Scriitorilor din România anunţă cu profundă durere încetarea din viaţă a academicianului Nicolae Manolescu (1939-2024), preşedintele Uniunii Scriitorilor, director al săptămînalului «România literară», critic şi istoric literar de mare reputaţie, una dintre cele mai mari personalităţi ale literaturii române din toate timpurile.

Nicolae Manolescu s-a identificat cu literatura română, a fost în permanenţă în centrul literaturii vii, a fost îndrumător a sute de studenţi şi doctoranzi, ca profesor, precum şi al tinerilor scriitori din mai multe generaţii.

Ca om politic şi ziarist de atitudine a militat pentru democraţie şi libertate. Prin dispariţia lui Nicolae Manolescu, cultura română suferă o grea, ireparabilă pierdere”, se arată în postarea Uniunii Scriitorilor.

Nicolae Manolescu era internat la Spitalul Elias din Capitală. Potrivit unor surse medicale, se afla în evidenţă cu boli cronice.

Exmatriculat din cauza dosarului

Nicolae Manolescu, critic, istoric literar şi eseist, s-a născut la 27 noiembrie 1939, la Râmnicu Vâlcea. Mama sa, Sabina Apolzan (n. Manolescu), a fost profesoară de franceză, iar tatăl său, Petru Apolzan, profesor de filosofie, se arată în „Dicţionarul general al literaturii române” apărut sub egida Academiei Române (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2005).

A urmat gimnaziul la Sibiu, apoi cursurile liceale le-a început la Râmnicu Vâlcea. A absolvit liceul la Sibiu, după care a urmat cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti (1956-1962), cu o întrerupere în 1958 şi 1959, când este exmatriculat din cauza dosarului, potrivit sursei citate.

Şi-a luat licenţa în 1962, şi în acelaşi an a început o colaborare la ”Contemporanul”.

Autor al unor cunoscute opere

În 1963 şi-a început cariera universitară, ca preparator la Catedra de Istoria Literaturii Române a Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti, devenind ulterior asistent (1964-1968), lector (1968-1989), apoi, după 1990, profesor la aceeaşi catedră. Lucrarea sa de doctorat – ”Contradicţia lui Maiorescu” – a fost susţinută în 1974.

”Manifestată precoce, vocaţia de cronicar literar a lui Nicolae Manolescu se exercită constant vreme de trei decenii (1962-1992). Debutul survine în ”Contemporanul”, unde G. Ivaşcu îi oferă cronica literară în primăvara lui 1962.

Va continua s-o susţină până în 1972, când este titularizat cronicar la ”România literară” de acelaşi G. Ivaşcu (…)” („Dicţionarul general al literaturii române”, Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2005). Din 1990 a devenit directorul revistei ”România literară”.

A renunţat la cronică, dar în perioada aprilie 1990-septembrie 1991 a semnat rubrica de analiză politică ”Ochiul magic”. Activitatea lui de critic s-a făcut prezentă în aproape toate publicaţiile culturale ale vremii.

A debutat cu volumul ”Literatura română de azi. 1944-1964”, scris în colaborare cu Dumitru Micu (1965).

Au urmat: ”Lecturi infidele” (1966), ”Metamorfozele poeziei” (1968), ”Contradicţia lui Maiorescu” (1970), ”Teme” (vol. I-VII, apărute între 1971-1988), ”Introducere în opera lui Alexandru Odobescu” (1976), ”Sadoveanu sau Utopia cărţii” (1976, Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei Române), ”Arca lui Noe” (I-III, 1980-1983), ”Despre poezie” (1987), ”Istoria critică a literaturii române” (1990), ”Dreptul la normalitate. Discursul politic şi realitatea” (1991); ”Cărţile au suflet” (1995); ”Metamorfozele poeziei. Metamorfozele romanului” (1999); ”Poeţi romantici” (1999); ”Teme” (2000); ”Literatura română postbelică. Lista lui Manolescu” (vol. I-III, 2001); ”Cititul şi scrisul” (2002); ”Poeţi moderni” (2003); ”Lectura pe înţelesul tuturor” (2003), ”Viaţă şi cărţi. Amintirile unui cititor de cursă lungă” (2009).

Membru fondator al Alianței Civice

A fost ales preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR) în anul 2005. La 23 noiembrie 2009 a fost ales pentru un al doilea mandat la conducerea USR, apoi reales în fruntea USR la 7 octombrie 2013. La 5 mai 2018 a fost reales preşedinte al USR, pentru mandatul 2018-2023.

A fost membru fondator al Alianţei Civice şi membru în Comitetul Director al acesteia (1990), apoi, din iulie 1991, preşedinte al Partidului Alianţa Civică (PAC), se arată în lucrarea ”Personalităţile României contemporane. Protagonişti ai vieţii publice”, editat de Agenţia Naţională de Presă ROMPRES (Bucureşti, 1995).

A deţinut funcţia de preşedinte al Partidului Alianţa Civică până în 1998, când PAC şi PNL au fuzionat. A fost senator de Sibiu în legislatura 1992-1996, fiind ales, în septembrie 1992, pe listele Convenţiei Democrate Române. În noiembrie 1996 a candidat la Preşedinţia României, din partea Alianţei Naţional Liberale (ANL).

În perioada 2006-2015 a fost ambasador al României la UNESCO. La 1 decembrie 2000 i-a fost conferit de către Preşedinţia României Ordinul Naţional ”Serviciul Credincios” în grad de Mare Cruce, iar la 1 decembrie 2008 – Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Mare Cruce.

Numeroase premii

A fost distins cu premii ale Academiei Române, Uniunii Scriitorilor, Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, iar din partea statului francez – cu titlul de ”Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres”.

În octombrie 2004 a obţinut Premiul Prometheus pentru întreaga carieră – Opera Omnia, acordat de fundaţia ”Anonimul”, iar în cadrul Galei Premiilor „Manuscriptum” din 11 decembrie 2008 i-a fost decernat marele premiu „Manuscriptum”, pentru cartea ”Istoria critică a literaturii române”.

A primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea (2010), al Universităţii ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia (2011), al Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative (2012), al Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (2012), al Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău (2016).

La 14 ianuarie 2017, Nicolae Manolescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Alecu Russo” din Bălţi – Republica Moldova, în cadrul unei ceremonii cu prilejul ”Zilelor Eminescu”.

În 2011 Senatul Universităţii din Bucureşti i-a conferit titlul de Profesor emerit.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri
Țara în care a nins în plină vară. Fenomenul este extrem de rar
Țara în care a nins în plină vară. Fenomenul este extrem de rar
Cel mai sănătos pește de mâncat. Este ieftin, are multe vitamine și calciu, e la fel de bun ca somonul și păstrăvul și îl găsești în toate supermarketurile din România
Cel mai sănătos pește de mâncat. Este ieftin, are multe vitamine și calciu, e la...
Ciolacu: Introducem azi salariului minim european, în concordanţă cu directiva europeană
Ciolacu: Introducem azi salariului minim european, în concordanţă cu directiva europeană
Țara care are același steag ca al României. Se află într-unul din cele mai izolate locuri din lume, este bogată în aur și i se mai spune “Inima moartă a Africii”
Țara care are același steag ca al României. Se află într-unul din cele mai izolate...
Dana Nălbaru a făcut anunțul despre rețaia cu Dragoș Bucur șiu familia ei. Cum au reacționat fanii de pe rețele
Dana Nălbaru a făcut anunțul despre rețaia cu Dragoș Bucur șiu familia ei. Cum au...
Stațiunea din România care strălucește în fiecare an. Se află la cea mai mare altitudine, are cel mai curat aer, iar turiștii se bat pe rezervări
Stațiunea din România care strălucește în fiecare an. Se află la cea mai mare altitudine,...
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la "trântă" cu...
Cine este antreprenoarea care şi-a deschis propria afacere acum 30 de ani în ţara noastră, iar acum firma are venituri de milioane de lei
Cine este antreprenoarea care şi-a deschis propria afacere acum 30 de ani în ţara noastră,...
Lege nouă pentru românii de la blocuri. Fac 5 ani de ÎNCHISOARE dacă nu o respectă
Lege nouă pentru românii de la blocuri. Fac 5 ani de ÎNCHISOARE dacă nu o...
Doliu național. Un nume uriaș a plecat la cele veşnice. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Doliu național. Un nume uriaș a plecat la cele veşnice. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Delicii grecești în bucătăria ta. Plăcintă cu feta, o rețetă de încercat vara asta
Delicii grecești în bucătăria ta. Plăcintă cu feta, o rețetă de încercat vara asta
Coreea de Sud a tras focuri de avertisment după ce soldaţi nord-coreeni au trecut graniţa
Coreea de Sud a tras focuri de avertisment după ce soldaţi nord-coreeni au trecut graniţa
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor români: unu din zece colete livrate zilnic vine de pe aceste platforme. Suma medie pe o comandă este de 20-30 de euro, vânzările pot ajunge la 600 mil. euro într-un an
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor...
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen"...
Trei zodii care dau lovitura pe plan profesional. Câștiguri mari în luna iulie
Trei zodii care dau lovitura pe plan profesional. Câștiguri mari în luna iulie
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine!...
Apar noi bani în România! BNR lansează moneda chiar marți!
Apar noi bani în România! BNR lansează moneda chiar marți!
Ema Uta, apariție de INFARCT!! S-a văzut TOT prin costumul de baie MINUSCUL
Ema Uta, apariție de INFARCT!! S-a văzut TOT prin costumul de baie MINUSCUL