NEWS

Aceste pensii cresc cu 100 de lei. Pragul ar putea fi eliminat. Vești pentru cei cu venituri mai mici de 3.000 de lei

Aceste pensii cresc cu 100 de lei. Pragul ar putea fi eliminat. Vești pentru cei cu venituri mai mici de 3.000 de lei

Aceste pensii cresc cu 100 de lei, dacă un prag important va fi eliminat. Vești pentru cei cu venituri mai mici de 3.000 de lei, asta după ce în cadrul coaliției de guvernare există discuții privind subiectul pensiilor. Totuși, în timp ce ministrul Finanțelor spune că românii vor beneficia de pensii mai mari de la 1 ianuarie, prim-ministrul spune că mai întâi trebuie să se găsească bani pentru această majorare. La momentul actual, creșterea pensiilor depinde de rectificarea bugetară.

Aceste pensii cresc cu 100 de lei. Pragul ar putea fi eliminat. Vești pentru cei cu venituri mai mici de 3.000 de lei

Nu numai că există discuții în contradictoriu în ceea ce privește majorarea pensiilor, dar astfel de discuții găsim și cu privire la eliminarea impozitului pe venit pentru pensiile mai mici de 3.000 de lei. În scenariul în care această măsură s-ar aplica, atunci pensionarii ar primi aproape 100 de lei mai mult la pensie.

De asemenea, guvernanții iau în considerare creșterea pragului până la care pensionarii să fie scutiți de plata acestei taxe în valoare de zece procente.

”În sistemul public de pensii, la acest moment, pana la valoarea de 2000 de lei nu este impozitat. Analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută”, susține ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Impozitul pentru pensionarii care au venituri mai mici de 3.000 de lei ar putea fi eliminat

Surse guvernamentale au declarat că Executivul are în plan eliminarea impozitului pe venit pentru pensionarii care primesc o pensie mai mică de 3.000 de lei, asta în timp ce premierul Nicolae Ciucă spune că trebuie mai întâi finalizată rectificarea bugetară pentru a vedea care sunt resursele.

Astfel, dacă se reduce acest prag, în condițiile în care impozitul este de 10% pe diferența dintre pragul de 2.000 de lei și cel de 3.000 de lei, acești pensionari ar putea câștiga 100 de lei în plus la pensie.

”Ceea ce vă pot spune este că trebuie să finalizăm rectificarea bugetară, trebuie să vedem care sunt resursele, trebuie să vedem care sunt evoluțiile și trebuie să fim cât se poate de atenți la modul în care cheltuim banii de la bugetul de stat”, susține premierul.

Măsura încă nu a fost luată în discuție

Pe de altă parte, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, spune că nu s-a discutat despre o astfel de măsură de la 1 ianuarie 2023.

”Indexarea pensiilor categoric va fi făcută. Vom vedea dacă venim cu o majorare a tuturor pensiilor sau mergem în continuare focusati pe cei cu venituri mici și medii”, spune președintele social-democrat.

Surse guvernamentale au mai declarat că pensiile nu vor fi majorate mai devreme de anul viitor.

”Cu siguranță pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2023. O creștere va fi astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puțin pe al doilea semestru sa fie compensată”, spune ministrul Adrian Câciu.