Comisia Europeană a hotărât ca aditivul alimentar, dioxid de titan, să fie interzis din vara anului 2022. Decizia a fost luată pe 14 ianuarie.
Acest aditiv nu ar mai trebui adăugat în produsele alimentare. El era folosit pentru a oferi o culoare albă multor produse alimentare, de la produse coapte și paste tartinabile, până la supe și sosuri, sosuri pentru salate și suplimente alimentare.
„Astăzi, 14 ianuarie, Comisia Europeană a adoptat o interdicţie de utilizare a dioxidului de titan (E171) ca aditiv alimentar. Interdicţia se va aplica după o perioadă de tranziţie de şase luni. Cu alte cuvinte, începând din vară, acest aditiv nu ar mai trebui adăugat în produsele alimentare”, a anunţat Comisia Europeană.
Așadar, din această vară, aditivul nu va mai fi permis, întrucât sănătatea persoanelor care consumă așa ceva este mult mai importantă. Din păcate, acesta nu ar mai fi deloc unul sigur.
„Siguranţa alimentelor pe care le consumă cetăţenii noştri şi sănătatea lor nu sunt negociabile. De aceea, efectuăm un control strict şi permanent pentru a garanta cele mai înalte standarde de siguranţă pentru consumatori.
O piatră de temelie a acestei activităţi este să ne asigurăm că numai substanţele sigure, susţinute de dovezi ştiinţifice solide, ajung în farfuriile noastre. Prin interdicţia de astăzi, eliminăm un aditiv alimentar care nu mai este considerat sigur.
Contez pe faptul că autorităţile statelor membre vor coopera asigurându-se că operatorii din sectorul alimentar vor înceta să utilizeze E171 în produsele alimentare”, spune comisarul Stella Kyriakides, responsabilă cu sănătatea şi siguranţa alimentară.
Statele membre au aprobat în unanimitate propunerea de interdicție formulată de Comisie și prezentată în toamna anului trecut.
Aceasta s-a bazat pe un aviz științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, care concluziona că E171 nu mai poate fi considerat sigur atunci când este utilizat ca aditiv alimentar.