Agitația e bună pentru sănătate și există studii care arată că ne poate chiar prelungi viața. Fie că este vorba despre arderea de calorii, despre a îmbunătăți puterea de concentrare sau despre scăderea riscului depresiei, agitația contribuie la o stare mai bună de sănătate pentru organism.
Persoanele care dau tot timpul din picior, care bat cu degetul în masă sau se joacă mereu cu ceva în mână, sunt văzute ca fiind nervoase, agitate, neatente sau chiar nepoliticoase.
Agitația sau ”fidgeting”, cum o numesc americanii, este definită ca o mișcare nervoasă, iar profesorul James Levine, președinte al fundației non-profit pentru boli rare Fondation Ipsen, spune că este mai bine definită ca o mișcare ritmică programată neurologic a unei părți a corpului. El spune că „factorul fidget” este o manifestare exterioară a unui impuls înnăscut de a se mișca. La ce ne ajută?
Agitația în sine, chiar și o simplă bătaie din picior, ne poate ajuta, să ardem excesul de energie, care altfel ar putea sfârși prin a fi depozitată sub formă de grăsime.
Un mic studiu care a măsurat consumul de energie în timpul perioadei de agitație la 24 de persoane a constatat că agitația poate crește cantitatea de calorii arse cu 29% la cei care stau în șezut în comparație cu cei care stau întins fără să se miște. Agitația în picioare, despre care Levine spune că tinde să ia forma legănării sau a trecerii de pe un picior pe altul, sporește numărul de calorii arse cu 38%, comparativ cu statul întins.
Chiar dacă agitația contribuie la echilibrul energetic al organismului, ea nu înlocuiește mișcarea sau exercițiile fizice.
Există o relație strânsă între mișcări și performanța cognitivă, spune Maxwell Melin, cercetător în neuroștiințe la Universitatea California Los Angeles și la California Institute of Technology’s Medical Scientist Training Program.
Persoanele agitate au tendința de a visa cu ochii deschiși, ceea ce le poate distrage atenția la școală și la serviciu. Dar agitația, cum ar fi mâzgălitul, poate oferi, de asemenea, stimulare fiziologică, ceea ce îi poate ajuta pe unii oameni să se concentreze asupra unei sarcini.
Cercetările efectuate de Katherine Isbister, profesor la University of California, Santa Cruz, au arătat că oamenii aleg adesea să se joace cu obiecte, cum ar fi agrafe de hârtie sau bucăți de hârtie împăturite, care le oferă nivelul potrivit de stimulare atunci când au nevoie.
Deși nu există nicio dovadă care să arate că agitația duce în mod direct la o viață mai lungă, experții știu că stresul cronic ne poate scurta durata de viață, în timp ce un stil de viață sedentar crește toate cauzele de mortalitate. Se dublează astfel riscul de boli cardiovasculare, diabet și obezitate, riscurile de depresie și anxietate. Agitația poate ajuta în ambele cazuri, conform BBC.com.