WORLD

Alertă la Washington. Șeful Pentagonului avertizează că Rusia va ataca NATO dacă Ucraina pierde războiul

Alertă la Washington. Șeful Pentagonului avertizează că Rusia va ataca NATO dacă Ucraina pierde războiul
sursa foto: Arhiva

Alertă la Washington. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a avertizat joi că NATO va fi atrasă în război dacă Ucraina va fi învinsă de forțele rusești. El a prezis că președintele rus Vladimir Putin nu se va „opri” dacă Moscova va câștiga în fața Kievului.

Vladimir Putin nu se va opri dacă Moscova va câștiga războiul din Ucraina

Vorbind în cadrul unei audieri a Comisiei pentru servicii armate din Camera Reprezentanților, condusă de republicani, pentru a discuta despre recenta sa absență în timp ce a fost spitalizat pentru complicații în urma unei operații de cancer de prostată, Lloyd Austin a prezis că președintele rus Vladimir Putin nu se va „opri” dacă Moscova va câștiga războiul din Ucraina, potrivit Newsweek.

Austin a făcut aceste remarci după ce a fost întrebat despre faptul că Congresul nu a reușit să aprobe un pachet de ajutor militar de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, așa cum a cerut președintele Joe Biden. În pofida sprijinului bipartizan semnificativ pentru ajutorul acordat Ucrainei, măsura s-a blocat pe fondul unei serii de dispute partizane privind securitatea frontierelor și alte probleme.

”Știm că, dacă Putin are succes aici, nu se va opri. El va continua să întreprindă acțiuni mai agresive în regiune. Iar alți lideri din întreaga lume, alți autocrați, se vor uita la acest lucru și vor fi încurajați de faptul că acest lucru s-a întâmplat și că noi nu am reușit să sprijinim o democrație”, a spus Austin.

Alertă la Washington

Austin a declarat ulterior că națiunile baltice – Letonia, Lituania și Estonia – sunt deosebit de vulnerabile la viitoarele ambiții expansioniste ale lui Putin. Toate cele trei țări sunt membre NATO, ceea ce înseamnă că Rusia ar declara, în esență, război întregii alianțe strategice prin atacarea unei singure națiuni.

„Dacă ești un stat baltic, ești cu adevărat îngrijorat dacă ești sau nu următorul”, aspus el. „Îl cunosc pe Putin, știu de ce este capabil … Și, sincer, dacă Ucraina cade, chiar cred că NATO se va afla într-o luptă cu Rusia”.

Tensiunile dintre Rusia și NATO au escaladat în ultimele luni, o consolidare militară având loc de-a lungul granițelor alianței cu Rusia. Oficialii din Rusia și din statele membre NATO și-au exprimat din ce în ce mai mult îngrijorarea cu privire la războiul din Ucraina, care se extinde și implică alianța.

Mihnea Tălău. Redactor la MediaFlux. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în decursul ... vezi toate articolele