Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a constatat creșterea numărului de cazuri de infecții cu transmiere sexuală (ITS). Instituția medicală a lansat un apel pentru creșterea normelor de prevenție.
Cifrele sunt cu adevărat îngrrijorătoare. În 2022, cazurile de gonoree din Uniunea Europeană au crescut cu 48% până la un total de 70.881. De asemenea, cu 34% au crescut și cazurile de infecții cu sifilis, iar cele de chlamydia cu 16%, până la 216.508 cazuri.
„Această creştere este atât uimitoare, cât şi îngrijorătoare. Aceste cifre, deşi importante, reprezintă probabil doar vârful aisbergului, deoarece datele” ar putea fi subestimate”, a declarat Andrea Ammon, directoarea ECDC, într-o conferinţă de presă.
Directoarea ECDC a explicat că explozia cazurilor de infecții cu transmitere sexuală este cauzată de diferențele în practicile de testare, dar și a accesului la serviciile de sănătate sexuală din cele 27 de state acoperite de centrul european.
Cifrele raportului Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor indică faptul că la nivelul Uniunii Europene este o nevoie acută de creștere a gradului de responsabilitate în privința bolilor cu transmiterea sexuală. Totodată, ECDC a arătat nevoie de îmbunătăți prevenția, „accesul la screening și tratamente eficient pentru a a aborda această provocare de sănătate publică”, se precizează într-un comunicat al ECDC.
„Trebuie să acordăm prioritate educaţiei sexuale, să extindem accesul la serviciile de testare şi tratament şi să combatem stigmatul asociat cu ITS”, a precizat Ammon, citată în comunicat.
Ca măsuri suplimentare trebuie promovată utlizarea consecventă a metodelor de protecție în timpul actului sexual, în special a prezervativelor, precum și dialogul fără perdea pe tema bolilor cu transmitere sexuală. Măsuri care pot reduce semnificativ numărul de cazuri, potrivit stirileprotv.ro.