EXCLUSIV

Alice Nichita, Corporate Affairs & Sustainability Director la Coca-Cola HBC România, despre sustenabilitate în business: „E parte integrantă din strategia noastră” VIDEO

Alice Nichita Corporate Affairs  Sustainability Director la Coca-Cola HBC România despre sustenabilitate în business E parte integrantă din strategia noastră VIDEO
sursa foto: captur[ video

P‍ublicația de mediu GreenNews.ro a început o serie de interviuri denumite Green Talks, în care discută cu actori importanți ai României din domenii precum sustenabilitate, mediu și reciclare.

În primul episod reporterii Green News au ajuns la sediul Coca – Cola HBC România, acolo unde au discutat cu Alice Nichita, Corporate Affairs & Sustainability Director, despre modul în care compania integrează sustenabilitatea în strategia sa de business și proiectele majore care susțin acest angajament pe termen mediu și lung, s

Întregul interviu îl puteți urmări în imaginile video de mai jos.

Sustenabilitatea, un pilon al strategiei de business Coca-Cola HBC România

Coca-Cola HBC tratează sustenabilitatea cu aceeași importanță ca și obiectivele tradiționale de business, investind pe termen mediu și lung pentru a asigura un viitor sănătos și profitabil. Alice Nichita subliniază că aceste investiții nu sunt doar benefice pentru mediu, ci și esențiale pentru viabilitatea pe termen lung a companiei.

„Sustenabilitatea e parte integrantă din strategia noastră de business. Am pornit pe drumul acesta al dezvoltării unui business sustenabil cu ani de zile în urmă. Facem parte din grupul Coca-Cola HBC a cărui politică pe zona de sustenabilitate este bine structurată și cu commitment-uri și angajamente pe care ni le desenăm din timp, astfel încât să știm exact care este orizontul pe care îl urmărim”, a explicat Alice Nichita.

Proiecte majore și inovații ecologice

Un exemplu de angajament concret este investiția de 11 milioane de euro în fabrica din Ploiești, unde a fost instalată o linie de decontaminare a fulgilor PET, permițând astfel producerea de ambalaje din PET reciclat. De asemenea, fabrica funcționează cu energie 100% regenerabilă, un pas important spre reducerea amprentei de carbon.

„Există și proiecte de sine stătătoare, cum este investiția pe care noi am făcut-o în fabrica din Ploiești anul trecut, o investiție de aproximativ 11milioane de euro, dintre care 3,5 milioane de euro provin din fonduri de ajutor de stat într-o investiție inovatoare pe zonă de mediu. Este o investiție într-o linie de decontaminare a fulgilor PET astfel încât să producem în fabrica de la Ploiești rezină de PET reciclat.

Noi producem în Ploiești preformele pentru toate ambalajele pe care le avem disponibile pentru întregul portofoliu și această investiție ne-a permis pe de o parte, să trecem întregul portofoliu de produse în plastic reciclat 100% la finalul anului trecut, lucrul acesta ducând mai departe la rezultate mai bune pe zona de mediu și reducând amprenta de carbon.

Energia din nou pe care o folosim pentru această fabrică din Ploiești este 100% regenerabilă și mai departe amprenta PET-ului reciclat în comparație cu un PET virgin, cum se numește, pe care o produce vine cu beneficii de emisii de carbon reduse cu până la 80% „, a completat reprezentanta Coca-Cola HBC România.

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR),apărut după 6 ani de eforturi

Sistemul de Garanție – Returnare (SGR)este considerat cel mai mare proiect de economie circulară din România. Coca-Cola HBC România a fost un pionier în promovarea și implementarea acestui sistem, care a început să funcționeze după șase ani de eforturi.

SGR are potențialul de a atinge rate de colectare de peste 90%, demonstrând angajamentul companiei față de reciclare și reutilizare.

„Sistemul de Garanție-Returnare este cel mai mare proiect de economie circulară pe care România îl are implementat. Sunt foarte mândră că am reușit să vedem și să ajungem în faza de implementare. Deja funcționează de mai bine de șase-șapte luni, însă poate ce nu se vede este că am muncit mai bine de 6 ani până am ajuns în punctul acesta.

Coca-Cola HBC, alături de ceilalți jucători din industria băuturilor răcoritoare, a fost un pionier în a solicita în primul rând și a intra într-un dialog cu Guvernul României pentru a explica beneficiile unui astfel de sistem de garanție-returnare”, a transmis Alice Nichita, care a adăugat că SGR „contribuie pozitiv la creșterea gradului total de colectare și reciclare pe care România îl are și bineînțeles, atinge țintele și este parte din răspunderea extinsă a producătorului”.

„Ne-am dorit implementarea acestui sistem. Am făcut parte încă de la început și am fondat această Asociație a Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru sustenabilitate. Eu sunt și președinta aceleiași asociații care este unul din acționarii RETURO, actualul administrator al SGR, alături de, bineînțeles, Asociația Berarii României pentru Mediu și Asociația Marilor Rețele de Comercianți pentru Mediu și în parteneriat cu Guvernul României prin Ministerul Mediului. SGR este un proiect extrem de important și care dă șansa României, nu numai să schimbe comportamentele oamenilor. Eu cred că acesta e primul și cel mai mare beneficiu și efect imediat.

În momentul în care colectezi separat aceste ambalaje pentru a le returna, atunci conștientizezi de fapt și care era impactul tău de până acum și cât ambalaj, cât deșeu, de altfel producem și că acest deșeu nu ar trebui efectiv să ajungă la groapă sau pe marginea râurilor și prin mediu și ar trebui să ajungă la reciclare”, a mai completat oficialul Coca-Cola HBC România.

„Este datoria noastră, a fiecăruia dintre noi, să contribuim la acest proces, care mai departe înseamnă o șansă dată în plus ca acel ambalaj să fie reciclat, iar materia primă să se întoarcă într-un nou ambalaj. Închidem cercul într-o economie circulară”, a adăugat Alice Nichita.

Obiectivul de Net Zero până în 2040

Compania și-a stabilit obiectivul ambițios de a atinge neutralitatea carbonică până în 2040.Pentru a realiza acest lucru, Coca-Cola HBC colaborează îndeaproape cu furnizorii și partenerii comerciali pentru a reduce emisiile de carbon pe întregul lanț de aprovizionare.

„Grupul Coca-Cola HBC și noi aici local avem niște obiective extrem de mărețe, uneori poate mai ambițioase decât țintele legale. Călătoria noastră pentru a atinge acest obiectiv a început deja de mai bine de 10 ani și sunt multe inițiative pe care le implementăm pentru a reduce amprenta noastră de carbon. Doar ca bază de pornire, știm că emisiile de carbon, tehnic vorbind, se cataloghează în trei scopuri scopul unu, doi și trei. Scopul 1 e activitatea directă, doi imediat în jurul activității principale a operatorului economic. Și scopul trei este în relație cu terții, cu furnizorii și celelalte elemente.90% din emisiile noastre provin din scopul trei.

Bineînțeles, când facem parte dintr-un ecosistem nu doar acțiunile de eficientizare a propriei activități vor duce la reducerea amprentei noastre de carbon, ci mai degrabă o privim ca fiind parteneriatul pe care îl avem și-l vom avea mai departe cu furnizorii noștri, furnizorii de echipamente, furnizorii de ambalaje, furnizorii de frigidere, furnizorii de orice serviciu pe care-l folosim, precum și partenerii comercianți unde noi vindem produsele noastre, cum ajung produsele noastre la consumator. Și împreună avem o serie de proiecte pe care le derulăm pentru în primul rând a evalua și în al doilea rând a contribui la reducerea emisiilor de carbon.

Parte din activitățile deja derulate și implementate în cadrul acestei strategii sunt: înlocuirea flotei noastre auto cu o flotă verde, înlocuirea flotei de frigidere cu unele eficiente din punct de vedere energetic, toate acestea sunt investiții. Investiții de înlocuire a flotelor, de a aduce pe piață echipamente mai sustenabile și bineînțeles, vorbim de ultima investiția aceea în rPET, pentru că odată cu trecerea întregului portofoliu la rPET, cum spuneam, diferența între rezina de PET virgin și rezina de PET reciclat se reflectă într-o amprentă de carbon mult diminuată în cazul rezinei reciclate. „, ne-a arătat Alice Nichita.

Gestionarea eficientă a resurselor de apă

Utilizarea eficientă a apei este o prioritate pentru Coca-Cola HBC. Compania implementează tehnici de reducere a consumului și efectuează audituri anuale pentru certificare. Proiectele de restaurare a zonelor umede, precum cel dela Gârla Mare, contribuie la redresarea circuitului natural al apei, demonstrând un angajament puternic pentru conservarea resurselor de apă.

„Cu siguranță, apa cred că este principalul și cel mai important ingredient al băuturilor noastre. Drept urmare, întreaga activitate este în jurul consumului de apă.

În afară de faptul că prin tehnologiile pe care le folosim încercăm să reducem constant cantitatea de apă folosită sau câți litri de apă sunt folosiți pentru producția unui litru de băutură, acolo este rata de conversie, pentru că vorbim și de spălarea ambalajelor. Suntem singurul mare producător de băuturi răcoritoare care în prezent încă mai are aceste sticle de 250ml reutilizabile. Asta înseamnă că ele se reîntorc la noi în fabrică și, prin tehnologia specifică, ele trebuie spălate și decontaminate astfel încât să fie refolosite. Ăsta e un exemplu de cum folosim apa în producție și cu siguranță în fiecare an avem acest obiectiv de reducere a cantității totale de apă folosite.

Apa noastră provine din izvoare pe care le avem în vecinătatea fabricilor. Ne preocupăm să controlăm și ce se întâmplă cu apa reîntoarsă în natură, cu apa uzată pe care o reîntoarcem în natură, care trebuie să fie la standardul care să permită reintegrarea în circuitul natural.

Apoi, bineînțeles pentru întregul proces de management al apei avem un audit pe care îl realizăm în fiecare an cu un evaluator extern și în urma auditului acestuia sedă o certificare. Toate cele trei fabrici pe care le avem în România la Ploiești, Timișoara și Vatra Dornei, Poiana Negri, sunt certificate la nivel platinum, cel mai înalt nivel al acestui standard.

De altfel, pe lângă ce facem intern, avem și proiecte de restaurarea zonelor umede, pentru că, în plus față de cum diminuăm consumul, trebuie să încercăm să și redăm în natură cantitatea de apă pe care o folosim.

Un astfel de proiect este cel de la Gârla Mare, realizat de Fundația Coca-Cola împreună cu WWF proiect care a durat mai bine de 4 ani, s-a finalizat anul trecut. O importantă zonă care fusese deșertificată în bazinul marginal al Dunării a fost redată circuitului natural. Impactul este pe zona de apă, dar și în general pe zona de biodiversitate, pentru că s-a restaurat întreaga zonă prin lucrări specializate”, a mai transmis Alice Nichita.

Educația consumatorilor și inițiativele de conștientizare

Coca-Cola HBC investește în educația consumatorilor prin platforma de sustenabilitate „După Noi”, care derulează proiecte de protecție a mediului și campanii de conștientizare. Proiectele educative în școli și campaniile din cadrul festivalurilor promovează reciclarea și responsabilitate afață de mediu.

„E o zonă care ne-a preocupat demult, nu doar în prezent. Eu sunt parte din echipa Coca-Cola încă din 2015, iar în 2016 am avut plăcerea să fiu încă de la început, când am lansat platforma noastră de sustenabilitate numită „După Noi”. Scopul acestei platforme este, după cum îi spune și titlul, de a lăsa o lume cel puțin așa cum am găsit-o după noi și generațiilor de mâine. Asta înseamnă să avem un impact zero și ne dorim, de altfel, să avem un impact pozitiv asupra mediului și asupra generațiilor viitoare.

Este platforma care ne permite să derulăm toate aceste proiecte în parteneriat cu sfera ONG-urilor, cu parteneri guvernamentali sau cu partenerii noștri din zona comercială în câteva direcții strategice pentru grup, bineînțeles, fie pe zona de sprijinire a tinerilor, de educație, dar cu precădere în zona de sustenabilitate și mediu. Iar pe zona de mediu avem nenumărate proiecte de care sunt extrem de mândră.

Pe zona de educație în principal am lucrat și cu Asociația Viitor Plus, suntem partenerul care a dezvoltat acel proiect bine cunoscut, Harta Reciclării, care reunește toate punctele de colectare ale tuturor tipurilor de deșeu la nivelul întregii țări.

Dar împreună cu Viitor Plus am făcut și campanii de educare în școli. Copiii sunt ca un burete și cred că, în pregătirea acestor comportamente sustenabile pentru generațiile viitoare, copiii joacă un rol critic, nu doar pentru că reprezintă o generație mult mai activă și mai interesată de tot ceea ce înseamnă sustenabilitatea, dar ei au rolul de a-și e duca la rândul lor și părinții acasă când se duc și de a le aduce aceste exemple pozitive. Cumva, în familie este mai ușor să educi copiii decât părinții. Este mai ușor, pentru că sunt mai interesați, este mai ușor, pentru că sunt la vârsta la care sunt mai receptivi. Dar în același timp, deopotrivă, avem proiecte dedicate pe segmente de vârstă. Avem proiecte inclusiv în zona de festivaluri.

Dacă ne gândim că oamenii care vin la festival poate nu se gândesc neapărat la zona de sustenabilitate, noi și acolo ducem mesajele special pentru publicul de festival, astfel încât să spunem că poate ca în toată zona de distracție pe care o au și pe care ne-o dorim să o aibă la festival nu ar trebui să uite sau să se îngrijească și de ce se întâmplă cu ambalajele produselor pe care le consumă. De exemplu, la Untold avem două centre de colectare în parteneriat cu RETURO, tocmai pentru a evidenția cât de important este să ne îngrijim și de ce se întâmplă după cu ambalajele produselor pe care le le consumăm,” a mai arătat Alice Nichita.

„O Lume Fără Deșeuri”

Inițiativa „O lume fără deșeuri” reflectă obiectivul Coca-Cola de a colecta echivalentul a 100% din ambalajele puse pe piață și de a utiliza 50% material reciclat în ambalajele sale (în prezent deja se folosește 100% plastic reciclat în România). Implementarea Sistemului de Garanție-Returnare și inovațiile în designul ambalajelor sunt elemente cheie pentru atingerea acestui obiectiv ambițios.

Prin aceste proiecte și inițiative Coca-Cola HBC demonstrează un angajament profund față de sustenabilitate, integrând responsabilitatea ecologică în toate aspectele operațiunilor sale. Alice Nichita subliniază că aceste eforturi nu doar protejează mediul, ci și asigură succesul petermen lung al companiei.

” În 2018, când s-a lansat această inițiativă și acest angajament pentru o lume fără deșeuri cu toții ne-am întrebat cât de fezabil este și ce trebuie de fapt să facem să ajungem acolo.

Ce înseamnă în termen practici o lume fără deșeuri? Sistemul Coca-Cola își asumă să colecteze echivalentul a 100% din ambalajele puse pe piață, fiecare sticlă sau fiecare doză pusă pe piață să fie colectată. Și mai mult decât atât, 50% din materialul folosit în ambalajele sale să fie reciclat. În România toate ambalajele noastre sunt 100% reciclabile și de anul trecut și tot portofoliul de PET este în 100% PET reciclat. Deci oarecum ne considerăm un pic poate  înaintea altor state, pentru că sistemul Coca-Cola nu e prezent doar în România sau doar în Europa, ci pe toate continentele. Deci trebuie să ne gândim că acest obiectiv este universal valabil”, a mai spus Alice Nichita.

„Cred că niciun business nu e garantat să reziste dacă nu e un business sustenabil, deci va fi o obligație pur și simplu venită din piață. Deja cred că nu mai este de mult privită ca ceva opțional. Nu mai este ceva doar care să-ți asigure atractivitatea în fața consumatorilor și să fii mai degrabă recompensat pentru comportamentul sustenabil. Cred că mai degrabă generațiile actuale au acest simț critic prin care își doresc ca brandurile și companiile în care investesc încredere și din portofoliul cărora apoi, bineînțeles, aleg produsele pentru consum, trebuie neapărat să fie și prezente în zona asta de politici sustenabile. Deci e un criteriu, aș spune eu, care te califică pentru viitor”, a completat reprezentanta Coca Cola HBC România.

Mesaj pentru cititorii Green News

În încheiere, Alice Nichita a transmis un mesaj pentru cititorii Green News.

„Cred că e foarte util să avem și să aducem în fața consumatorilor acest rol al sustenabilității. Sustenabilitatea, de fapt, înseamnă ce alegeri conștiente și responsabile fac eu astăzi pentru un mâine mai bun. Tot ce fac eu și fiecare dintre noi are un impact asupra zilei de mâine și trebuie doar să fim mai conștienți de alegerile noastre în fiecare zi”, a conchis Alice Nichita, Corporate Affairs &Sustainability Director.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Un star de la Hollywood este de nerecunoscut fără mușchi și după ce a slăbit drastic. A jucat în francizele Marvel și James Bond
Un star de la Hollywood este de nerecunoscut fără mușchi și după ce a slăbit...
Fabricile din România care produc pe bandă rulantă. Au făcut uitate importurile și angajează constant
Fabricile din România care produc pe bandă rulantă. Au făcut uitate importurile și angajează constant
Începe şcoala! Ce noutăţi aduce anul şcolar 2024-2025
Începe şcoala! Ce noutăţi aduce anul şcolar 2024-2025
Leguma din România care a avut un randament de vis. Au ieșit pe plus toți cei care au cultivat așa ceva
Leguma din România care a avut un randament de vis. Au ieșit pe plus toți...
Breaking News! Se întâmplă în scurt timp, este ştirea aşteaptată de toată România
Breaking News! Se întâmplă în scurt timp, este ştirea aşteaptată de toată România
Locul de muncă din România plătit cu 8.000 de lei. Angajații beneficiază de 40 de zile de concediu pe an
Locul de muncă din România plătit cu 8.000 de lei. Angajații beneficiază de 40 de...
Cartierul din Bucureşti care începe să fie evitat de clienţi şi zona unde preţurile explodează mai repede ca oricând
Cartierul din Bucureşti care începe să fie evitat de clienţi şi zona unde preţurile explodează...
Românul care a creat lanţul de restaurante care se luptă cu giganţii KFC şi McDonald’s vrea să îşi demonstreze talentul chiar acasă la competitori, în SUA. Care este planul său
Românul care a creat lanţul de restaurante care se luptă cu giganţii KFC şi McDonald’s...
Cât a ajuns să coste un teren în Popești-Leordeni. Prețul pe metrul pătrat colosal
Cât a ajuns să coste un teren în Popești-Leordeni. Prețul pe metrul pătrat colosal
A lovit tragedia! Marele sportiv al ţării s-a stins. L-a ucis un șofer beat, chiar pe trotuar
A lovit tragedia! Marele sportiv al ţării s-a stins. L-a ucis un șofer beat, chiar...
De ce România nu poate doborî dronele rusești care încalcă spațiul aerian
De ce România nu poate doborî dronele rusești care încalcă spațiul aerian
Ursula von der Leyen va prezenta miercuri Parlamentului planul său pentru viitoarea Comisie Europeană, în ciuda provocărilor privind egalitatea de gen
Ursula von der Leyen va prezenta miercuri Parlamentului planul său pentru viitoarea Comisie Europeană, în...
Apartamentele din Bucureşti deja par chilipir: Oraşul din România unde preţurile pe metru pătrat la locuinţe este cu aproape 1.000 de euro în plus faţă de Bucureşti
Apartamentele din Bucureşti deja par chilipir: Oraşul din România unde preţurile pe metru pătrat la...
O inovaţie tehnologică românească se pregăteşte să transforme radical viaţa a peste 300 de milioane de persoane cu dizabilităţi vizuale la nivel global. Cine este tânărul din spatele acestei invenţii
O inovaţie tehnologică românească se pregăteşte să transforme radical viaţa a peste 300 de milioane...
Ce avere are Traian Băsescu. Fostul președinte este mult mai bogat decât în 2023
Ce avere are Traian Băsescu. Fostul președinte este mult mai bogat decât în 2023
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau...
Șoferii tineri primesc o VESTE PROASTĂ! Ce vor liderii UE să le interzică
Șoferii tineri primesc o VESTE PROASTĂ! Ce vor liderii UE să le interzică
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”