Alimentele pe care e bine să le mănânci când e frig. Secretul pentru o bună imunitate în perioada rece a anului se află chiar în farfuria noastră. Pentru a contracara umiditatea şi frigul de afară, ar trebui, aşadar, să apelăm la alimentele care se găsesc din plin prin pieţele noastre.
În timpul iernii, răceala de afară se strecoară şi în organismul nostru. Deşi afară este umezeală noi suntem mai „reci“ şi mai „uscaţi”. Adică deshidrataţi. Ni se usucă şi crapă pielea de pe mâini, de pe faţă, sinusurile şi chiar şi articulaţiile sunt mai „uscate”. Și stomacul are de suferit.
Antidotul pentru toate aceste simptome se află în chiar alimentele pe care le găsim la piaţă. Introdu în alimentaţie mai multe fructe cu coajă lemnoasă, seminţe, cereale. Când găteşti, preferă supele şi tocăniţele de legume, cu sau fără carne. De asemenea, poţi consuma proteine de la animale mai mari, cu grăsimi care sunt mai dense.
1. Legume care cresc sub pământ
Aici sunt incluse toate rădăcinoasele: sfeclă, morcovi, ţelină, pătrunjel, păstârnac, cartofi şi cartofi dulci. Pentru că toată vara cresc sub pământ, aceste legume sunt mai grele şi mai dense, ceea ce le face ideale pentru sezonul de iarnă. Majoritatea sunt bogate în fibre, minerale, vitamina A şi vitamina C, aşadar sunt benefice pentru sistemul imunitar.
2. Mai multe proteine
Dacă nu eşti vegetarian, este bine să mănânci ceva mai multă carne în această perioadă a anului (dar nu depăşi 10% din întreaga alimentaţie). Organismul are nevoie de mai multe proteine în timpul iernii. De asemenea, poţi împlini acest necesar consumând pudră proteică din zer, nuci, seminţe, spirulină, iaurt şi ouă. Proteinele sunt esenţiale în timpul iernii pentru sănătatea pielii, imunitate şi multe altele.
3. Alimente fermentate
Fermentaţia, menită să păstreze legumele pentru iarnă, susţine imunitatea prin sprijinirea florei microbiene intestinale. Alimentele fermentate încălzesc, de asemenea, organismul, un plus binevenit în timpul iernii. Încearcă să mănânci mai multe murături (puse la saramură, nu în oţet), varză murată, iaurturi, brânză fermentată.
4. Mai multe grăsimi
În timpul lunilor de iarnă, o dietă bogată în grăsimi bune asigură o temperatură mai bună a corpului şi, de asemenea, la reconstruirea celulelor, care au nevoie de colesterol. Cel mai recomandat este peştele, de preferat codul şi somonul de Alaska, aflat în plin sezon de migrare. Aceştia conţin mulţi acizi graşi esenţiali, precum omega-3. De asemenea, încearcă să găteşti cu ulei de măsline, ulei de nucă de cocos, unt şi ghee în timpul toamnei şi a lunilor lungi de iarnă.
5. Mai multe fibre
Chiar şi în acest sezon ai de unde alege alimente bogate în fibre. Acestea sunt recomandate pentru a susţine sănătatea intestinală, pentru că, aşa cum spuneam şi mai sus, o bună digestie este esenţială. Poţi obţine fibre din cereale integrale, seminţe, majoritatea leguminoaselor, secară şi orez.
Merele au, de asemenea, o mulţime de fibre. Ştiinţa spune că toamna şi iarna, în saliva noastră există o doză mai mare dintr-o enzimă numită amilază, care ne ajută să descompunem carbohidraţii.