NEWS

Arafat anunță că se lucrează la Legea vaccinării obligatorii

Arafat anunță că se lucrează la Legea vaccinării obligatorii

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat, vineri seara, că legea vaccinării obligatorii este discutată la Ministerul Sănătății, ea urmând a intra în dezbaterea Parlamentului. De asemenea, Arafat a precizat că peste 60% dintre medicii,asistentele și infirmierele care lucrează în sistemul sanitar nu au făcut vaccin anti-COVID. Mai mult, potrivit lui Arafat, multe dintre aceste cadre medicale nevaccinate lucrează chiar în centrele de vaccinare.

”Avem și de la Ambulanță, și de la SMURD, și de la ISU nevaccinați. Oricât am vorbit, oricât am sfătuit nu au vrut. Media celor vaccinați este un pic peste cea națională (n.r. un pic peste 30%). E o discuție la Ministerul Sănătății, vrem să introducem vaccinarea obligatorie prin lege, și pentru cadrele IGSU și pentru cei ai aviației, la alternativă cu testele.

Au ascultat doar de cei care spuneau de ce să nu se vaccineze. E o chestiune care trebuie prin lege, doar prin lege. Fie se vor vaccina, fie se vor testa”, a spus Raed Arafat la Digi24.

 

Șeful DSU nu exclude un val cinci al pandemiei

De asemenea, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a afirmat, vineri seara, la Digi 24,  că el nu exclude posibilitatea unui val cinci al pandemiei COVID, pentru că, în lipsa  vaccinării, virusul are  teren prielnic.

”Dacă nu ne vaccinăm şi mai apar variante, rămânem vulnerabili cum suntem acum. Faptul că suntem vulnerabili faţă de alte ţări acum este pentru că virusul a găsit un teren foarte prielnic, 70% nevaccinaţi”, a declarat Raed Arafat.

Întrebat dacă va exista un val cinci al pandemiei, Arafat a afirmat: ”Dacă nu ajungem să ne vaccinăm şi apar alte variante pe care vaccinul poate să le împiedice…şi noi ştim că pot să apară. Dacă virusul găseşte un teren prielnic pentru el, normal că el intră fără problemă. Totul depinde de cum ne comportăm noi şi ce soluţie vrem. Ţările care au ajuns la procent mare de vaccinare, viaţa acolo este foarte aproape de normal”.

Arafat a explicat anterior că media mondială de vaccinare este de 45%, în timp ce în România este puţin peste 30% și, în prezent, se confruntă cu valul patru al pandemiei COVID, ce a agenerat un număr mare de îmbolnăviri și decese.