NEWS

Ce sunt anticorpii monoclonali, donați de italieni, și cum acționeaza ei împotriva COVID

Ce sunt anticorpii monoclonali donați de italieni și cum acționeaza ei împotriva COVID
Ce sunt anticorpii monoclonali, donați de italieni, și cum acționeaza ei împotriva COVID
14 oct. 2021 | 13:58

O aeronavă Spartan, a MApN, a adus în România, pe 12 octombrie, seara, 5.200 de doze de anticorpi monoclonali, tratament folosit împotriva formelor medii și grave de infectare cu COVID.

Dozele provin din fondul de rezervă al regiunii Lombardia, din Italia, zonă ce a fost grav afectată de COVID, la debutul pandemiei, în primăvara anului 2020.

Cu acest tratament, primit de la italieni, mii de pacienți români, infectați cu COVID, primesc o șansă la vindecare mai rapidă.

Pentru acest ajutor, Guvernul României a transmis Italiei un mesaj de mulțumire.

„România a obținut astăzi o șansă la recuperare pentru câteva mii de pacienți care ar putea dezvolta forme severe din cauza COVID, dar și o gură de oxigen pentru sistemul medical românesc.

Anticorpii monoclonali au fost obținuți prin Mecanismul de Protecţie Civilă al UE. Acum vedem beneficiile pe care le avem pentru că în anii trecuți România a acordat ajutor umanitar altor state europene.

Continuăm să facem eforturi pentru obținerea și a altor medicamente și produse medicale necesare pentru a putea trata toți pacienții care au forme severe.

Italia, mulțumim!”.

Pe ce principiu funcționează anticorpii monoclonali

Anticorpii monoclonali sunt proteine produse în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate noul coronavirus. Ei au capacitatea de a se fixa de proteina virală de suprafață (Spike) și de a bloca, astfel, capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane.

Dozele vor putea fi folosite doar pentru tratamentul cazurilor medii și severe. Extrem de  important este ca administrarea tratamentului să fie făcută la debutul bolii, pentru a evita eventualele complicații. Practic, anticorpii monoclonali, dacă sunt administrați la timp, vor împiedica intrarea virusului în celulă.

Românii au încredere în tratament, dar nu și în vaccin

La fel ca și în cazul vaccinului, modul de acționare al tratamentului, tehnologia în sine, sunt complicate și greu de înțeles de toată lumea.

Paradoxal, însă, dar românii par a fi mai deschiși, mai încrezători în acest nou tratament, însă în privința vaccinului, multe persoane au rețineri.

Mai mult chiar, pe rețelele de socializare, multe persoane își manifestă entuziasmul față de acest tratament în sine, dar și față de faptul că acum, prin bunăvoința italienilor, el a ajuns și în România.