LIFESTYLE

Aspecte importante despre gamofobie. Care sunt semnele acesteia

Aspecte importante despre gamofobie. Care sunt semnele acesteia
www.doc.ro

Există multe aspecte importante despre gamofobie pe care trebuie să le cunoaștem. Mai mult decât atât, o întâlnim destul de des în rândul multor persoane de lângă noi. 

Gamofobia reprezintă teama de angajament față de un partener, de a fi într-o relație sau de a lua decizia de a te căsători. În urmă cu mulți ani nu prea exista acest lucru, însă odată cu trecerea timpului întâlnim tot mai des astfel de situații.

Aspecte importante despre gamofobie

Este o problemă destul de serioasă cu care e confruntă majoritatea persoanelor, fie că vorbim despre bărbați, femei, tineri, bătrâni etc. Nu prea se vorbește des despre asta pentru că mulți nu înțeleg. Chiar și așa, ar trebui să o facem, întrucât putem găsi o rezolvare, mai ales dacă mergeți la psihologi, terapeuți etc.

Nu este o problemă medicală, să ne înțelegem de la bun început. Specialiștii sunt de părere că este un tip de tulburare de anxietate. În esență, oamenii care au probleme de angajament se confruntă cu dificultatea de a rămâne într-o relație pe termen lung. Nu este din cauza că nu vor să fie atașați romantic de cineva, pentru că mulți chiar asta își doresc, potrivit Doc.

Cauzele în spatele acestui comportament nu sunt deloc puține. Vorbim mai exact despre:

  • istoric de abandon;
  • părinți alcoolici;
  • dorințe neîmplinite în copilărie;
  • parteneri infideli în trecut;
  • probleme cu stima de sine.

Semne că te confrunți cu teama de angajament

Te compari mereu

Mereu te gândești la tot felul de comparații cu alte persoane. Astfel, ajungi la o concluzie clară: nu ești destul de bun pentru partenerul tău, parcă nu ești ce trebuie pentru cel de lângă tine. Chiar dacă lucrurile tind să meargă spre o direcție bună, tu simți că nu ești demn de a fi cu cineva, chiar dacă ține mult la tine.

Îți testezi mereu partenerul

Oamenii care au această problemă despre care tocmai vorbim își testează destul de des partenerii. Vor să vadă cu cine au vorbit, ce au vorbit, cu cine s-au văzut, ce au de gând să facă, unde merg etc. De fiecare dată când o persoană „pică testul” , cauți o scuză pentru a pleca din acea relație. Faci asta chiar dacă ții atât de mult la persoana de lângă tine.

Ai gelozii duse la extrem

Devii foarte gelos atunci când persoana de lângă tine primește complimente și are parte de atenție. Atât de mult suferi și atât de gelos ești, încât ești în stare să rupi acea relație.

Ești distant

Sigur ți-a spus vreun partener că ești distant și rece, atât în relația de zi cu zi, cât și în dormitor. Chiar dacă ai încercat să rezolvi problema asta, faci exact același lucru.

Teama de respingere

Ai sentimente puternice pentru cineva, dar ți-e teamă că te-ar putea respinge. Oricât de mult de încerci să te apropii de cineva, el nu are cum să te aline emoțional și să îți îndeplinească anumite nevoi.

Cristiana Cernega este jurnalist și adoră ceea ce face. Ambițioasă din fire, a reușit mereu ce și-a propus. Este absolventă a Facultății de Geografie, specializarea Geografia Turismului, din cadrul ... vezi toate articolele