LIFESTYLE

Atenționare importantă din partea Organizației Mondiale a Sănătății. Ce se mai întâmplă după COVID

Atenționare importantă din partea Organizației Mondiale a Sănătății. Ce se mai întâmplă după COVID
sursa foto: arhiva

După perioada COVID, atunci când vine câte o atenționare din partea Organizației Mondiale a Sănătății, emoțiile sunt multe.

De data aceasta, medicii nu anunță apariția vreunui nou virus, ci, mai degrabă atrag atenția celor care obișnuiesc să folosească înlocuitori de zahăr în dieta lor.

Atenționare importantă din partea Organizației Mondiale a Sănătății. Ce se mai întâmplă după COVID

„Înlocuirea zaharurilor libere cu îndulcitori fără zahăr nu îi ajută pe oameni să-și controleze greutatea pe termen lung. Am observat o ușoară reducere a greutății corporale pe termen scurt, dar aceasta nu va fi susținută”, a declarat Francesco Branca, director al departamentului de nutriție și siguranță alimentară al OMS.

VĂ RECOMANDĂM ȘI: Schimbare importantă la înmatricularea şi radierea autovehiculelor din România! Anunț important pentru șoferi

Recomandările se pliază tuturor persoanelor, excepție făcând doar cei diagnosticați cu diabet zaharat și asta pentru că nu există studii care să-i fi avut pe ei în prim plan.

Îndulcitorii sunt utilizați pe scară largă ca ingredient în alimentele și băuturile preambalate și sunt, de asemenea, uneori adăugați în alimente și băuturi direct de către consumatori. OMS a emis îndrumări privind consumul de zahăr în 2015, recomandând ca adulții și copiii să își reducă aportul zilnic de zaharuri libere la mai puțin de 10% din aportul total de energie. În urma acestei recomandări, interesul pentru alternativele la zahăr s-a intensificat, se arată în analiză.

„Acest nou ghid se bazează pe o evaluare minuțioasă a celor mai recente literaturi științifice și subliniază faptul că utilizarea îndulcitorilor artificiali nu este o strategie bună pentru a obține o pierdere în greutate prin reducerea aportului de energie din alimentație”, a declarat cercetătorul în domeniul nutriției Ian Johnson, cercetător emerit la Quadram Institute Bioscience, fostul Institute of Food Research, din Norwich, Regatul Unit.

„Cu toate acestea, acest lucru nu trebuie interpretat ca o indicație că aportul de zahăr nu are nicio relevanță pentru controlul greutății”, a declarat Johnson într-un comunicat.

În schimb, ar trebui să se reducă utilizarea băuturilor îndulcite cu zahăr și să se încerce să se folosească „fructe crude sau ușor procesate ca sursă de dulceață”, a adăugat Johnson.

Ileana Voicu Ghinea este absolventă a Facultății de Jurnalism, din cadrul Univerității Media. A debutat în presă în anul 2004, în echipa Revistei Apropo, a lucrat și pentru Revista Pro TV Magazin, ... vezi toate articolele