Baba Mondi, militarul devenit lider mondial islamic, fumează un trabuc și bea o cafea pe Calea Victoriei din București | PAPARAZZI EXCLUSIV

spot_img

Baba Mondi – adică Baba Edmond Brahimaj, liderul spiritual Bektashi, reprezintă chipul balcanic al mișcării mistice islamice. Născut la Tirana, Hajji Dede Baba Edmond Brahimaj a fost comandant militar în armata Albaniei până în 1991, când, eliberat din serviciul militar, a preluat sarcina organizării Comunităţii Bektashi. Sfinția Sa Hajji Dede Edmond Brahimaj are strânse legături cu comunitatea albaneză din România și nu e prima oară când ne vizitează țara. Paparazzi Mediaflux l-au fotografiat sâmbătă, pe 25 iunie, pe Calea Victoriei din București. Baba Mondi a băut o cafea și a fumat un trabuc pe terasa Hotelului Continental.

Printre bărbații care îl însoțeau, se afla și scriitorul și diplomatul Luan Topciu, doctor la Facultatea de Litere a Universității București cu rezultatul Magna cum laudae pentru teza cu titlul „Sentimentul dorului în literatura cultă și populară română și albaneză” și cunoscut pentru traducerea în limba română a mai multor autori albanezi.

Baba Mondi fumează un trabuc și bea o cafea. Îmbrăcat în ținută completă pe caniculă

Paparazzilor le-a atras atenția – nu atât că sfinția sa trăgea cu poftă dintr-un trabuc (cine suntem noi să judecăm apucăturile lumești ale liderilor spirituali?!) ci mai degrabă că pe canicula cruntă de la orele prânzului din capitală, atât înaltul prelat, cât și bărbații de la masă, purtau ținute oficiale, mâneci lungi și costume.

Iar Baba Mondi avea pe cap incusiv un soi de turban verde, gros, așa numitul sikke.

Dar niciunul nu părea deranjat de temperatura extremă. Singurul semn ca s-ar putea cumva resimți a fost că, la un moment dat, la masă a fost comandată și o sticlă cu apă vitaminizată.

Cine este Baba Mondi, fostul comandat militar devenit lider spiritual

Mișcarea Bektashi a luat ființă în secolul al XIII-lea, în timpul domniei Imperiului Otoman, dar epicentrul ei s-a mutat din Turcia la Tirana în 1925. După armeni și asirieni, și ei, alături de kurzi, au ajuns în atenția Ataturk, ca parte a eforturilor Tinerilor Turci de a standardiza imperiul. Iar mișcarea Bektashi era văzută ca nefiind suficient de credincioasă în comparație cu islamul sunnit.

Hajji Dede Baba Edmond Brahimaj s-a născut la Tirana la 19 mai 1959, într-o familie de credincioși devotați ai bektașismului, din satul Brataj din Vlora. După absolvirea școlii de 8 ani, și-a continuat studiile la Școala Gimnazială Skanderbeg și a obținut note mari care i-au dat dreptul de a urma studii superioare militare la Academia Forțelor Terestre, astăzi „Skanderbeg”.

A lăsat haina militară pentru cea religioasă

Din 1982 până în 1990 a servit în diverse funcții militare, în Burrel și Peshkopi. Odată cu renașterea credinței Bektashi la sfârșitul anilor 90, împreună cu alți clerici și credincioși, el a participat la Consiliul de Organizare al Sfântului Scaun al Sediului Mondial Bektashi.

La începutul anului 1991, a fost eliberat din serviciul militar, preluând sarcina organizării Comunităţii Bektashi. Este de remarcat faptul că, chiar și în cele mai dificile condiții, când practicarea credinței religioase în Albania a fost interzisă printr-un articol special din Constituție, casa părinților săi din Tirana a servit pentru a menține în viață bektașismul, riscându-și însăși viața.

A fost numit Ambasador al Păcii și s-a întâlnit cu Dalai Lama

La 16 mai 1996, a fost proclamat cu Ordinul „Derviș”, iar munca sa asiduă pentru continuitatea și renașterea credinței Bektashi i-a adus titlul „Baba”, apoi a fost numit prim-adjunct al liderului mondial Bektashi Haxhi Dede Reshat Bardhi. În această înaltă funcție, contribuția sa a fost deosebit de valoroasă în proiectarea, pregătirea și realizarea celor trei congrese consecutive ale Bektashismului.

A devenit el însuși lider mondial, după moartea lui Bektashi Haxhi Dede Reshat Bardhi.

În iunie 2004, odată cu pregătirea organizației Comunităților Religioase Tradiționale Albaneze, a vizitat Casa Albă din SUA și a primit titlul de „Ambasador al Păcii”.

A participat de mai multe ori la sărbătorile din 16 august de la Haxhi Bektash, unde a fost găzduit de înalți lideri de stat turci, precum și la Institutul Haxhi Bektash Veliu de la Universitatea Turcă de Gaz. A fost la pelerinajul mondial la Hajj în Mecca, 2004 și la vizitele sfinte la Ierusalim în Israel în 2007. A fost invitat la cel de-al 33-lea Congres Mondial pentru Libertatea Religiei din India și împreună cu proeminentul lider religios Dalai Lama.

Vizită în România și relație apropiată cu Papa Francisc

În țările balcanice au avut loc întâlniri cu președinții prim-miniștrilor din Turcia, Bulgaria, România, Ungaria, Grecia, Macedonia, Croația, Slovenia, Bosnia și Herțegovina, Kosovo.

Baba Mondi a participat la Summitul pentru Pace de la Seul din septembrie 2014, s-a întâlnit cu Papa Francisc la Tirana 21 septembrie 2014, a participat la Marșul Alb cu reprezentanți ai celor patru comunități religioase din Albania, la Paris, Franța, în ianuarie 2015.
L-a vizitat pe Papa Francisc pe 10 mai 2016 la Vatican și a primit, de la Academia Mondială pentru Pace a ONU titlul de „Doctor Honoris Causa”.

La 21 septembrie 2018, sediul comunității Bektashi a fost înregistrat în Registrul de transparență al UE, pentru prima dată Sfinția Sa a deschis un birou al Bektashis la Bruxelles.

 

 


spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Cele mai noi ștri
spot_img
spot_img

Citește și

Cele mai noi ștri
Știri din aceeași categorie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.