#secretstory

Blocul ARO, prima mare clădire modernistă din București. Arhitectul a conceput proiectul într-o noapte

Blocul ARO prima mare clădire modernistă din București. Arhitectul a conceput proiectul într-o noapte

Blocul ARO fost prima mare clădire modernistă din București, opera arhitectului Horia Creangă. Acesta a povestit că a conceput proiectul într-o noapte și a fost ridicat pe locul superbei case a lui Alexandru Marghiloman.

Clădirea impunătoare care a devenit faimoasă pentru cinematograful ARO/Patria, pentru celebrul bar „Melody”, dar și pentru controversele și criticile pe care nepotul lui Ion Creangă le-a primit după ridicarea sa.

Blocul ARO, prima mare clădire modernistă din București. A fost desenată în 1929

După Marea Unire, Bucureștiul se afla în plin proces de modernizare și înnoire, de aliniere la cele mai noi tendințe în materie de arhitectură și de estetică, dictate de marile orașe europene.

Așa se face că în perioada interbelică încep să apară în Capitală primele imobile moderniste, realizate de o generație de arhitecți români tineri, proaspăt întorși de la studii din marile capitale europene.

Tonul este dat de arhitectul Marcel Iancu, sub a cărui supraveghere apar primele imobile moderniste în perioada 1926-1927. La scurt timp, curentul modernismului este preluat de arhitectul Horia Creangă, care realizează în 1929 clădirea-manifest a mișcării moderniste în București – blocul ARO, care contribuie considerabil la definirea bulevardului Magheru, care a adunat laolaltă în anii ce au urmat unele dintre cele mai impunătoare și moderne clădiri ale Bucureștilor.

Ridicat pe locul superbei case Marghiloman

casa marghiloman
Foto: facebook

Înainte ca blocul ARO să existe, pe bulevardul Tache Ionescu (Magheru de astăzi), la intersecția cu strada D. A. Sturdza (Arthur Verona în prezent), se afla casa fostului prim-ministru al României, Alexandru Marghiloman, o figură importantă în istoria modernă cu o locuință pe măsură.

Ridicată la începutul anilor 1910 de marele arhitect Petre Antonescu, clădirea stârnea admirație în rândul bucureștenilor, care o asemănau cu superbele imobile din Paris și care o alintau „Micul Luvru”.

După moartea lui Marghiloman, clădirea este vândută în 1925 societății Cristea, care vindea automobile de lux și care a inaugurat aici o „Expoziție de Automobile”, un strămoș al showroom-urilor din ziua de astăzi. În cele din urmă, imobilul a fost demolat în aprilie 1931 pentru a face loc blocului ARO.

Contestat de bucureșteni

Terenul pe care se afla casa Marghiloman a fost achiziționat de compania Asigurarea Românească, ce își avea sediul la acea vreme pe strada Ion Ghica, în palatul „Asigurarea Românească”, realizat de arhitectul I. Niga și inginerul Gh. Ignat și inaugurat la 20 noiembrie 1927.

În 1929, compania organizează un concurs public de proiecte pentru a construi un nou sediu, impunător, în „buza” uneia dintre șoselele principale din centrul Bucureștiului.

Concursul de proiecte a fost câștigat de echipa arhitecților Horia Creangă, Ionel Creangă și Lucia Dumbrăveanu, potrivit Via București. În aceeași sursă găsim mărturia nepotului lui Ion Creangă, Horia, care a coordonat proiectul și care a povestit că a realizat planul blocului ARO „într-o noapte, dintr-un tot, ca în vis, în forma, volumetria pe care o vedem. Ulterior s-au ivit greutăți considerabile ca să încadrăm imobilul în plafonul financiar foarte limitat al clientului.”

Fiind un concept nou în București, imobilul ARO a stârnit controverse printre bucureșteni, care puneau la îndoială estetica modernistă și locul ei pe una dintre arterele-cheie din Capitală.

Arhitecta Henriette Delavrancea, fiica lui Barbu Ștefănescu Delavrancea, fostul primar al Bucureștiului, se declara nemulțumită de aspectul blocului ARO, spunând că „aceste masive arhitecturale cântăresc greu … turnul robust de asemenea … Omul seamănă cu arhitectura pe care o face.”

Între timp, pictorul Bogdan Catul critica fațadele blocului ARO, spunând că în realizarea acestora Horia Creangă a fost cel mai probabil „influențat de vreun modernist”.

Blocul ARO, o prezență impunătoare în centrul Bucureștiului

Compania de asigurări ARO i-a cerut lui Horia Creangă în urma câștigării proiectului să ridice o clădire multifuncțională în centrul Bucureștiului – cu locuințe, birouri și un cinematograf la parter.

Clădirea este alcătuită din două aripi, ce au în componență corpuri de patru, șapte și zece etaje. Lucrările la primul imobil-turn din zonă au durat doi ani, din 1929 în 1931. La bulevard, clădirea are corpuri de șapte etaje, spre strada Arthur Verona de patru etaje, iar ultimele două etaje sunt retrase spre centrul clădirii.

Între timp, turnul din centru este alcătuit din 10 etaje plus parter.

Pe lângă faptul că bugetul companiei „Asigurarea Românească” era limitat în comparație cu ceea ce presupunea proiectul, în România începea să își facă efectul Marea Criză ce pornise în Statele Unite în 1929. Astfel, Horia Creangă a fost nevoit să facă o serie de concesii în planurile sale, astfel că au fost eliminate mai multe finisaje costisitoare din interiorul și din exteriorul clădirii, și au fost îndepărtate elemente care ar fi contribuit la o mai bună cursivitate și o trecere mai naturală de la holurile și coridoarele blocului în apartamente.

Sala cinematografului, cu ale sale 1.200 de locuri, cu instalația de aer condiționat, dar și cea de electricitate, era una dintre cele mai moderne din întregul București. Din păcate, sala nu a fost îngrijită corespunzător de-a lungul anilor, astfel că finisajele originale, de marmură, au fost stricate și înlocuite cu altele, mai ieftine și de calitate îndoielnică.

Din păcate, blocul ARO a căzut pradă uitării…

Cu timpul însă, blocul ARO pare că a fost dat uitării, ajungând într-o stare avansată de degradare, fiind în prezent încadrat în categoria I de risc seismic. Zidurile sunt scorojite, cu multe bucăți de tencuială căzute, cu zeci de semnături și desene graffiti.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri
Marcel Ciolacu anunță majorări salariale de 10%. Angajații care vor primi mai mulți bani lunar
Marcel Ciolacu anunță majorări salariale de 10%. Angajații care vor primi mai mulți bani lunar
Ce să pui în dulceața de căpșuni ca să-i dai un gust divin. Îți va aduce aminte de copilărie
Ce să pui în dulceața de căpșuni ca să-i dai un gust divin. Îți va...
Iohannis a discutat la telefon cu Zelenski. România îmbrăţişează soluţia de pace propusă de Ucraina
Iohannis a discutat la telefon cu Zelenski. România îmbrăţişează soluţia de pace propusă de Ucraina
Anamaria Prodan a făcut marele anunţ chiar de faţă cu Ronald Gavril. Cum vor reacţiona Caciuc şi Reghecampf
Anamaria Prodan a făcut marele anunţ chiar de faţă cu Ronald Gavril. Cum vor reacţiona...
Gara din România prin care a trecut “trenul morții”. Acum a devenit monument istoric
Gara din România prin care a trecut “trenul morții”. Acum a devenit monument istoric
Sfârşit de linie: După 20 de ani în România, BRD Finance vinde tot şi încetează activitatea. Ce se va întâmpla cu toate creditele clienţilor
Sfârşit de linie: După 20 de ani în România, BRD Finance vinde tot şi încetează...
Care este noul domeniu pe care roboţii pun stăpânire. În urmă cu zece ani, nimeni nu ar fi zis că este posibil să fie atins de aceştia
Care este noul domeniu pe care roboţii pun stăpânire. În urmă cu zece ani, nimeni...
Boala aparent banală care duce la infarct sau AVC. Mulți români o ignoră, fără să știe la ce riscuri se expun
Boala aparent banală care duce la infarct sau AVC. Mulți români o ignoră, fără să...
Gabriela Firea, în ipostaze BOMBĂ! 100% nu o recunoști când dansează seducător
Gabriela Firea, în ipostaze BOMBĂ! 100% nu o recunoști când dansează seducător
NOUL ORDIN de la Uniunea Europeană. Va fi OBLIGATORIU și în România
NOUL ORDIN de la Uniunea Europeană. Va fi OBLIGATORIU și în România
O nouă fabrică în România. Se vor face angajări din toată țara
O nouă fabrică în România. Se vor face angajări din toată țara
Românii vor intra în Turcia doar cu buletinul. Decizia a fost semnată de preşedintele Recep Erdogan
Românii vor intra în Turcia doar cu buletinul. Decizia a fost semnată de preşedintele Recep...
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de angajaţi sunt concediaţi
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de...
Premier în Cehia, fermier în România. Povestea omului care după ce a condus o ţară europeană a venit în ţara noastră şi a preluat o companie agricolă românească
Premier în Cehia, fermier în România. Povestea omului care după ce a condus o ţară...
Au așteptat degeaba! Românii care nu vor beneficia de mărirea pensiei
Au așteptat degeaba! Românii care nu vor beneficia de mărirea pensiei
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Anunț de ultimă oră! Guvernul a stabilit noua formulă de calcul pentru salariul minim
Anunț de ultimă oră! Guvernul a stabilit noua formulă de calcul pentru salariul minim
Ce face acum și cum arată primul soț al Andreei Marin. Toți au rămas ULUIȚI când l-au văzut
Ce face acum și cum arată primul soț al Andreei Marin. Toți au rămas ULUIȚI...