WORLD

Cine era Brent Renaud, jurnalistul american ucis în Ucraina. Și-a început cariera transmițând de la atentatele din 11 septembrie 2001

Cine era Brent Renaud jurnalistul american ucis în Ucraina. Și-a început cariera transmițând de la atentatele din 11 septembrie 2001

Curajul și spiritul de aventură nu i-au lipsit lui Brent Renaud, regizor premiat și producător de documentare. Dar pe lângă acestea, jurnalistul american ucis în Ucraina, mai avea o mare pasiune: cea pentru meseria de reporter de război.

În vârstă de 51 de ani, Brent Renaud a fost ucis lângă Kiev, duminică dimineață, în timp ce el și colegul său, jurnalistul Juan Arredondo, filmau refugiați care fugeau din Irpin. Cei doi s-au trezit sub împușcături la un punct de control. Renaud a fost împușcat în gât și a murit pe loc, iar colegul său a fost transferat la spital, rănit.

Cine era Brent Renaud, jurnalistul american ucis în Ucraina. Ultima  provocare

Voia să povestească lumii oroarea conflictului din Ucraina și mai ales odiseea refugiaților, fuga lor către un refugiu sigur în inima Europei.

Pentru aceasta se afla la Irpin, la aproximativ douăzeci de kilometri nord-vest de Kiev, pentru a filma coloana formată mai ales din femei, copii, bătrâni care fugeau de bombele care au devastat orașul.

Cunoscând riscurile, nu și-ar fi imaginat totuși niciodată că ar putea să devină prima victimă americană a unui război purtat departre, dar devenit din ce în ce mai periculos și mai violent.

Brent a fost împușcat în timp ce se afla într-o mașină cu alți jurnaliști, care traversa un pod peste râul care dă numele orașului Irpin, afluent al Niprului. Imediat ce mașina a trecut de un punct de control, împușcături bruște ale rușilor l-au lovit în gât, ucigându-l practic pe loc.

Cum s-a întâmplat

Colegul lui Brent, Juan Redondo, a fost rănit. Acesta din urmă, fotoreporter și profesor la Universitatea Columbia din New York, a povestit ce s-a întâmplat cu el și cu prietenul său Brent dintr-un pat de spital, punctând că, după părerea lui a fost vorba despre o ambuscadă în care nici nu au reușit să-și dea seama ce se petrcere.

Primarul din Irpin, Oleksandr Markushin, a decis să blocheze accesul in oras tuturor jurnalistilor din motive de securitate.

Casa Albă a reacționat numind moartea jurnalistului un „șoc uriaș și oribil” și a promis „un răspuns adecvat”,  prin vocea consilierului pentru securitate națională Jack Sullivan.

Inițial s-a crezut că videoreporterul ucis lucra pentru New York Times, așa cum apărea pe legitimația pe care o avea cu el și a cărei imagine a fost postată pe Twitter.

Ziarul a explicat apoi că Brent Renaud, deși a colaborat cu Times în trecut, nu a fost în Ucraina pentru ziarul american și că acreditările găsite se refereau la o misiune în urmă cu câțiva ani.

Primul eveniment important acoperit de Renaud: atentatele din SUA, de la 11 septembrie 2001

Nu există teatru de război pe care Brent să nu fi cunoscut lucrând nu numai pentru New York Times, ci și pentru Boston Globe, Nbc, Discovery Channel, Pbs, Vice News.

Și-a început cariera de reporter cu ocazia atacurilor din 11 septembrie 2011, apoi Renaud a povestit, prin intermediul muncii sale, cele mai dramatice evenimente ale războaielor din Afganistan și Irak.

El a fost unul dintre jurnaliștii care au arătat lumii imagini cu teribilul cutremur din Haiti din 2010. Dar Brent a documentat și violența cartelurilor de droguri din Mexic, Primăvara Arabă din Egipt și tragedia caravanelor de migranți din America Centrală.

Documentare, inclusiv câteva seriale pentru canalul Hbo, care i-au adus lui și fratelui său Craig, alături de care fondase mica companie de producție Ranaud Brothers, mai multe premii internaționale.

 

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie. Baciu: „Majorările vor fi spectaculoase”
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie....
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi se bea dimineaţa, pe stomacul gol
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi...
Operaţiunea israeliană „Outstretched arm”. Israelienii au folosit avioane F-35 şi F-15 în atacul asupra portului yemenit Al Hodeida. Este cel mai complex şi îndepărtat atac al Israelului
Operaţiunea israeliană „Outstretched arm”. Israelienii au folosit avioane F-35 şi F-15 în atacul asupra portului...
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Planta banală care îți poate băga și 5 mii de euro în buzunar. N-ai nevoie de pământ mult și nici nu îți trebuie bani de investiții. O poți vinde oriunde și oricând
Planta banală care îți poate băga și 5 mii de euro în buzunar. N-ai nevoie...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Cât timp poți circula cu parbrizul spart. Mulți șoferi nu știu ce scrie în lege
Cât timp poți circula cu parbrizul spart. Mulți șoferi nu știu ce scrie în lege
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
El va fi viitorul președinte. Traian Băsescu știe
El va fi viitorul președinte. Traian Băsescu știe
Un incendiu a izbucnit la Dino Parc, din Râşnov
Un incendiu a izbucnit la Dino Parc, din Râşnov
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Reguli noi pe plajele din Grecia. Au scos dronele
Reguli noi pe plajele din Grecia. Au scos dronele
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...