Când este Ignatul sau tăiatul porcului la români. Acest eveniment important, are loc în fiecare an, în ziua de 20 decembrie, iar sângele este elementul central. Evenimentul care dă startul sărbătorilor de iarnă
În fiecare an, pe 20 decembrie se taie porcul. Este evenimentul care dă startul sărbătorilor de iarnă. Tradiția spune că porcul și sângele lui simbolizează norocul, belșugul și fertilitatea. De obicei, carnea porcului este destinată preparării produselor ce urmează a se consuma pe tot parcursul perioadei dintre Crăciun şi Bobotează.
În această zi nu trebuie să coși, pentru că hainele cusute de Ignat îl vor împunge pe cel care le poartă.
Nu în ultimul rând, de Ignat, femeile pisează grâu ca să aibă până la Crăciun. Fac un fel de turte, numite „cârpele Domnului Hristos”, pe care le mănâncă în Ajunul Crăciunului cu miere şi nuci. Pentru sporul casei şi pentru sănătate, din bătrâni s-au împământenit câteva obiceiuri.
– În popor se spune că „dacă nu tai porcul la Ignat, nu-i mai merge bine, „după Ignat, porcul slăbește”;
– Tăierea porcului este singura activitate permisă în ziua de Ignat;
– Tăierea porcului trebuie să aibă loc pe lumină, întrucât doar lumina poate ţine la distanţă spiritele malefice;
– Sacrificarea porcului nu poate fi începută înainte de ivirea zorilor şi nici nu poate depăşi apusul soarelui;
– În multe zone din România, animalul este stropit cu apă sfințită și așezat cu capul spre Răsărit.
– De Ignat este interzisă prestarea altor munci: spălatul, cusutul sau măturatul în casă;
– Dacă vezi sânge în ziua de Ignat, ești ferit de boli;
– După tăiere, urmează, obligatoriu, pomana porcului, la care participă cei care s-au ocupat de sacrificare;
– La pomana porcului, carnea se serveşte cu mămăligă şi cu murături. Mâncarea se servește în curte, iar toată lumea stă în picioare. Țuica fiartă este nelipsită de la pomana porcului;
– Când carnea de porc este dusă în casă, prima dată se aduce căpățâna cu râtul înainte, pentru a avea parte de noroc;
– Părul de porc se păstrează, iar cu el se afumă copiii atunci când se crede că aceștia sunt deocheaţi. De asemenea, cu el se afumă şi adăposturile vitelor, pentru a le proteja de atacul animalelor sălbatice.
În această zi se face și pomana porcului sau cina porcului, cum mai este cunoscută în Ardeal.