Ouăle fierte şi vopsite sunt nelipsite de pe masa de Paşte a fiecărui român. Și, de multe ori, gospodinele fac multe, ”să fie”, astfel că acestea ajungă să rămână pentru vreme mai îndelungată prin frigidere. Se spune că ouăle vopsite de Paște nu se strică, dar medicii avertizează asupra obiceiului de a consuma ouăle de Paște și la mai multe zile după sărbătoare. Cât rezistă ouăle fierte?
Pe cât de iubite, pe atât de periculoase pot fi aceste ouă. O dată pentru că, dacă sunt consumate în exces, pot provoca probleme de sănătate. Ceea ce puţină lume ştie însă este faptul că ouăle fierte au un termen de valabilitate, respectiv un termen în care pot fi consumate fără să ne pună sănătatea în pericol. Iar acesta este mult mai mic decât ouăle crude.
Prin fierberea ouălor stratul protector al acestora se subţiază, iar asta permite bacteriilor să ajungă mai uşor pe partea consumabilă din ou, prin coajă.
Nici nutriţioniştii, nici medicii veterinari nu recomandă consumarea ouălor fierte la câteva zile după fierberea lor, chiar dacă acestea au fost păstrate în frgider.
„Teoretic trebuie consumate proaspete, cât mai proaspete. De aceea eu sunt surprins de ouăle vopsite care se vând în comerţ. Eu nu am găsit în legislaţie vreun capitol despre ouăle fierte. Sunt stupefiat că le da 10-12 zile termen de valabilitate, eu nu am văzut de astea. Recomandarea la ou fiert e să se consume proaspăt, în primele 6 ore după fierbere. Nu e diferenţă dacă e ou de magazin sau de la o găină casă atunci când îl fierbem să îl înroşim”, a declarat directorul DSVSA Satu Mare, Nicolae Dumuţa, pentru Adevărul
Ouăle fierte cu coajă rezistă doar o săptămână în frigider, fără ca persoana care le consumă să rişte probleme de sănătate, spun la unison medicii și nutriționiștii. .