Ca în fiecare an, românii întâmpină perioada de sărbători cu numeroase rețete tradiționale. Cantități întregi de mâncare sunt făcute atât de Crăciun, cât și de Revelion. Multe însă rămân neconsumate și ajung să fie aruncate. Iată ce poți face totuși cu mâncarea rămasă după sărbători, în așa fel încât să nu mai risipești.
Numeroase alimente ajung la tomberon, din cauza risipei pe care o fac mulți români, de sărbători. Există însă și câteva mici soluții pentru a salva mâncarea tradițională gătită de Crăciun și Revelion.
Folosește în alte rețete mâncarea rămasă după Sărbători! Multe dintre mâncărurile de sărbători pot fi refolosite în alte rețete. Totul ține doar de creativitate. Spre exemplu. Ți-a rămas carne de friptură după Crăciun și Revelion? Ei bine, friptura rămasă poate fi folosită fără nicio problemă ca ingredient de bază într-o mulțime de rețete. Carnea tăiată fâșii sau cubulețe poate fi adăugată în salate delicioase, în paste, în sandviciuri la toast sau în tocană cu legume și sos roșu.
Și pâinea poate fi „salvată”. Mai exact, dacă ți-a rămas pâine, nu înseamnă că trebuie să o arunci. Poți tăia în bucăți feliile de pâine și le poți transforma în crutoane pe care să le servești mai apoi la o supă cremă de legume delicioasă. Ce trebuie să ții cont este că, dacă pâinea prezintă deja urme de mucegai, aceasta nu mai poate fi folosită și va trebui aruncată cât mai rapid.
Și legumele pot fi refolosite. Dacă ai rămas cu multe legume fierte sau gratinate, nu trebuie să le arunci la gunoi. Le poți înveli într-o tortilla, alături de bucăți de brânză, sau le poți amesteca în diverse salate, împreună cu bucățele de carne și brânzeturi. Mai mult, le poți pregăti chiar și un sos. Mezelurile pot fi și ele refolosite, însă doar dacă au fost păstrate în condiții optime și dacă sunt în stare perfectă. Dacă ai poftă de o pizza de casă, mezelurile se vor dovedi ideale pentru prepararea ei.
O altă soluție sustenabilă pentru mâncarea rămasă în urma Sărbătorilor de iarnă este congelarea acesteia. Există o mulțime de preparate culinare care vor rezista excelent la congelator. De pildă, carnea de pui, carnea de curcan și cea de porc, chiar și gătite, pot fi congelate pentru câteva luni și servite în siguranță, după ce au fost decongelate.
Cozonac uscat? Cine a zis de aruncat? Cozonacul cu nucă este, fără niciun dubiu, cel mai iubit desert de sezon. Și atunci când știi cât efort necesită prepararea acestuia, parcă stai pe gânduri când vine vorba să-l arunci la gunoi. Chiar dacă uscat și întărit, cozonacul nu mai pare la fel de apetisant, îl poți transforma într-un desert reușit, cum ar fi budinca.
Mai exact, pașii sunt simpli. Rupe cozonacul în bucăți mai mici și adăuga peste ele un amestec din lapte și ouă bătute. Amestecă totul și dă preparatul la cuptor. Vei obține rapid o prăjitură cu un gust deosebit.
Dacă mâncarea rămasă după Sărbători constă în deserturi, cu siguranță, pentru acestea este o soluție rapidă de a nu se pierde. Dacă ți-au rămas mai multe prăjituri decât membrii familiei ar putea mânca, este cazul să găsești acestor delicii o nouă destinație. Le poți ambala frumos și pe poți dărui persoanelor care nu au posibilități financiare. Imaginează-ți ce bucurie le vei face. Mai mult, atunci când le gătești, poți estima cam de câte ai nevoie. Dacă îți ies în plus, nu trebuie să aștepți să treacă perioada de sărbători ca să le dăruiești. O poți face pe loc. Așa, bucuria celor care le primesc va fi și mai mare.