Frumuseţea exterioară a fost, dintotdeauna un ideal, fiind asociată, printre altele, cu tinereţea pielii, în ciuda faptului că îmbătrânirea este un proces absolut normal în viaţa oricărei persoane. Și cum știința ține pasul și cu dorințele noastre, nu doar cu nevoile, în ultimii ani s-au dezvoltat numeroase tratamente şi proceduri care au scopul de a diminua cea mai evidentă marcă a trecerii timpului: ridurile. Singura condiție este să nu abuzăm de aceste proceduri.
Există o seamă de tratamente, unele foarte scumpe, altele mai accesibile, menite să estompeze îmbătrânirea tenului. Unele persoane sunt mai ridate decât altele, fenomenul fiind influențat de stilul de viață, moștenirea genetică și obiceiurile alimentare.Asupra unui singur aspect trebuie să fim atenți: dependența. Folosirea în exces a metodelor de estompare a ridurilor dă dependență și chiar ne poate provoca mult rău. Persoanele care recurg frecvent la astfel de proceduri riscă să-și piardă naturalețea trăsăturilor și pot ajunge chiar la lipsa totală a expresiei faciale.
Cute ale pielii, atât de firești, atât la femei, cât și la bărbați, ridurile apar din cauza proceselor firești ce duc la degradarea fibrelor elastice şi de colagen. Fibrele elastice sunt cele care menține tinerețea pielii însă, ele, din păcate, sunt generate de organism doar în primii ani de viaţă, după care producţia lor este aproape total stopată. La fel se întâmplă şi cu producţia de colagen, care, odată cu trecerea anilor, este încetinită. De asemenea, deloc de neglijat sunt și factorii externi, cum ar fi fumatul, expunerea excesivă la soare, poluarea și, nu în ultimul rând, ereditatea. Și diverse afecțiuni inflamatorii ale pielii favorizează apariția ridurilor.
Există o serie de tratamente, menite să ne scape de riduri, indiferent dacă acestea sunt unele de expresie sau statice. Cunoscute și sub denumirea de „riduri de expresie„, cele formate prin plisarea constantă a pielii, ca urmare a acțiunii musculaturii feței, ac estea se formează în jurul ochilor, a frunții sau între sprâncene și pot apărea încă de la vârsta de 30 de ani, accentuându-se treptat. Rezolvarea lor este simplă: cu ajutorul unei injecții ce blochează, temporar, substanțele sau mediatorii ce produc contracția mușchilor din zona unde dorim remedierea ridurilor. Efectul unui astfel de tratament este de 4-6 luni.
Ridurile statice sunt generate de pierderea tonicităţii musculaturii, ceea ce duce la un aspect flasc. În acest caz tratamentele cu toxina botulinică nu conferă niciun beneficiu şi pentru corecţie este nevoie de mai mult volum, acesta fiind oferit de acidul hialuronic.
Botoxul folosit în exces reduce micro-expresiile, acele expresii faciale scurte, involuntare care dezvăluie sentimente inconştiente de furie, fericire, dezgust, jenă sau mândrie. Practic, expresia faciala devine statică și ne lipsește de un factor esențial în formarea empatiei.
Atât tratamentele de rejuvenare, anti-îmbătrânire, cât şi cele de înfrumuseţare necesită o abordare complexă şi individualizată ce impune o înţelegere clară a proceselor, anatomiei feţei şi a fiziologiei pielii precum şi tratamentelor care pot fi folosite.