Organismul uman conţine sute de tipuri diferite de celule, dar celulele stem sunt responsabile cu buna funcționare a organelor noastre. Ele au fost divizate în laborator și sunt folosite în tratamente celulare specifice fiecărui individ.
Celulele stem pot fi folosite în chirurgia estetică şi reparatorie, ortopedie, dermatologie dar şi în tratamentul afecţiunilor hematologice. De asemenea, există şi o serie de afecţiuni ce nu pot fi tratate convenţional şi pentru care se speră a fi tratate cu celule stem, cum ar fi : afecţiuni ale sistemului nervos, afecţiuni ale măduvei, scleroza lateral amiotrofică, boli neuro-generative, afecţiuni ale muşchilor, insuficienţe ale organelor, afecţiuni imunitare şi oculare.
În chirurgia estetică ajută la vindecarea rănilor și tratamentul arsurilor
Pentru a scăpa de inesteticele cicatrice acneice, injecţiile cu celule proprii fibroblaste se administrează independent sau în combinaţie cu laser şi dermarolleri (dispozitiv pentru masaj facial). La biopsia efectuată pacienţilor aflaţi în tratament s-a constatat o creştere a volumului celulelor fibroblaste şi a epidermului, fără inflamaţii. De asemenea, celulele fibroblaste au rol active şi în vindecare rănilor, formarea cicatricilor şi tratamentul arsurilor, traumatismelor, a cicatricilor postoperatorii, ridurilor şi petelor. Mai mult, se poate obţine şi mărirea buzelor cu celule stem.
Celulele stem, odată prelevate, se pot conserva în recipiente cu nitrogen lichid, la temperatura de -196 de grade Celsius. Testele au demostrat ca celulele conservate în aceste conditii şi-au păstrat proprietățile timp de peste 20 de ani.
În general, aceste celule se administrează pacientului de la care au fost prelevate. Însă exista unele cazuri, cum ar fi afecțiunile sistemului imunitar, când se pot administra celule prelevate din măduvă sau din ţesutul adipos de la un alt individ.