NEWS

Ce se întâmplă cu aderarea României la Schengen. Promisiunea președintelui Consiliului European

Ce se întâmplă cu aderarea României la Schengen. Promisiunea președintelui Consiliului European
Sursă foto: gds.ro

Ce se întâmplă cu aderarea României la Schengen. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, 27 martie, după întâlnirea de la Cotroceni cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, că acesta susține eforturile României privind aderarea la spaţiul Schengen anul acesta.

”Am avut astăzi şi un schimb de vederi pe tema aderării României la spaţiul Schengen şi a rolului ţării noastre în garantarea securităţii frontierei externe a Uniunii Europene. Avem în acest proces susţinerea preşedintelui Consiliului European în vederea adoptării unei decizii pozitive privind aderarea anul acesta”, a spus şeful statului, după întâlnirea cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Ce se întâmplă cu aderarea României la Schengen. ”Nu trebuie să dovedim că suntem pregătiți”

Aderarea la Spaţiul Schengen rămâne un obiectiv naţional, a spus președintele care a precizat că toți factorii de decizie sunt foarte implicaţi pentru a ajunge la acest rezultat.

Este un proces complicat de negociere, fiindcă, în mod paradoxal, noi nu trebuie să dovedim că suntem pregătiţi. Toată lumea a acceptat că România este pregătită, îndeplineşte abbsolut toate condiţiile”, a spus şeful statului.

Preşedintele a mai arătat că ”avem însă o opoziţie din partea Austriei, care nu este legată de România, este legată de migraţie, de felul în care în Europa este tratat spaţiul Schengen şi frontierele Schengen şi foarte multe ţări şi-au închis de facto frontierele Schengen”.

Iohannis a anunţat că preşedintele Consiliului European va putea constata în cadrul vizitei pe care o va efectua luni, la Centrul Operaţional de Coordonare al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, acţiunea concretă de consolidare a securităţii frontierelor externe ale Uniunii Europene, ”prin tehnologie de ultimă generaţie şi o capacitate de supraveghere în timp real a situaţiei de la frontieră, care să permită gestionarea eficientă şi rapidă a posibilelor situaţii de criză”.

”În acest sens, proiectul pilot la frontiera româno-sârbă pe care l-am agreat cu Comisia Europeană va permite ţării noastre să împărtăşească bunele practici în materie de gestionare a frontierelor externe”, a spus preşedintele Iohannis.

”Vă puteți baza pe mine”

La rândul său, preşedintele Consiliului European a subliniat că sprijină eforturile României privind aderarea la spaţiul Schengen.

”Sunt convins că UE e mai sigură dacă România ar intra în Spaţiul Schengen. Este clar pentru mine că România a îndeplinit toate obligaţiile necesare pentru a adera şi sper că se va găsi o soluţie şi o să fac tot ce pot pentru a obţine această decizie cât mai curând. (…) Aş vrea să pot să le spun românilor că există sprijin european ca România să adere la Spaţiul Schengen cât mai curând posibil”, a arătat Michel.

Preşedintele Consiliului European a menţionat că este adevărat că migraţia e o provocare la nivelul UE.

”Am avut săptămâna trecută oportunitatea de a discuta aprofundat această problemă, facem progrese. În iunie avem din nou discuţie pe această temă. Dar, din nou, vă puteţi baza pe mine, că o să fac tot posibilul”, a mai spus Charles Michel.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele