#secretstory

Cum a ajuns să fie interzis fumatul în Țările Române. Tutunul era considerat ”iarba Dracului”

Cum a ajuns să fie interzis fumatul în Țările Române. Tutunul era considerat iarba Dracului
sursa foto: Dilema Veche

Cum a ajuns să fie interzis fumatul în Țările Române. În secolul al XVIII-lea, tutunul era considerat mai mult decât niciodată „iarba Dracului“. Cei care erau prinşi că fumau riscau excomunicarea, tăierea nasului sau chiar condamnarea la moarte.

Domnitorul fanariot Nicolae Mavrocordat vorbeşte despre efectele tutunului asupra românilor, pentru care fumatul devenise a doua natură, scrie Andrei Oişteanu în lucrarea sa ”Narcotice în cultura română”.

Cum a ajuns să fie interzis fumatul în Țările Române. ”Nimiceşte şi mintea nu mai puţin decât trupul”

În spaţiul rural românesc fumatul tutunului amăgea foamea. ”Ţiganului, când îi e foame, cântă; boierul se primblă cu mâinile dinapoi; iar ţăranul nostru îşi arde lulea şi mocşneşte într-însul”, spunea Ion Creangă.

Conform mitologiei populare româneşti, tutunul, ca şi viţa de vie, este „iarba Dracului”, consemnează Andrei Oişteanu în cartea sa ”Narcotice în cultura română”, apărută la editura Polirom în 2011. Vechile texte creştine îi amendau pe fumători, ameninţându-i cu iadul:

”Voi vă afumaţi cu tiutunul puturos-ce este rămăşiţa din jărvile idoleşti. Amar voao, că în veci veţi fi în iad”, se menţiona într-un text manuscris, preluat de Andrei Oişteanu în lucrarea sa.

Domnitorul fanariot Nicolae Mavrocordat descrie în termeni apocaliptici ”trăsăturile nocive” ale tutunului şi efectele lui malefice nu numai asupra corpului, dar şi asupra minţii fumătorului:

”În timp ce alte plante vatămă numai trupurile, asta nimiceşte şi mintea nu mai puţin decât trupul. Trupul îl suge şi îl înghite ca o lipitoare, în timp ce mintea o animalizează. Înnegreşte inima ca pe un horn, umple plămânii cu funingine, face corpul să miroasă urât, iar dinţii îi face mai negri decât smoala”.

Cum a ajuns să fie interzis fumatul în Țările Române. Tutunul era considerat ”iarba Dracului”
sursa foto: Dilema Veche

Românii ”loviți de viciu”

De amintit este faptul că Nicolae Mavrocordat descrie adicţia fumătorilor, ”care nici măcar noaptea nu lasă pipa şi, pe deasupra, aduc necontenit lungi elogii viciului lor”. Această ”urâtă îndeletnicire” devine o ”patimă”, un ”monstru mitic cu o sută de braţe”, se menţionează în cartea ”Narcotice în cultura română”.

Pentru ”cei obişnuiţi” cu fumatul, ”obişnuinţa a devenit deja natură”. Fumătorii pătimaşi sunt ”conduşi ca de o teribilă nebunie, păşind încoace şi încolo şi, asemeni unor câini de vânătoare, adulmecă tutunul, ca să tragă o doză şi să-şi umple măruntaiele cu funingine”, îi descrie Andrei Oişteanu pe românii loviţi de acest viciu în lucrarea ”Narcotice în cultura română”.

”Pedepsea crima acestei grozăvii prin tăierea nasului”

Tot în secolul al XVIII-lea, pentru evreii hasidim din Maramureş, Oaş, Bucovina şi Moldova, tutunul şi alcoolul nu duceau sufletul în Iad, ci în Paradis. Hasidul îl celebra pe Iehova prin manifestări şi activităţi considerate până atunci profane, dacă nu chiar păgâne. Este vorba de dans, cântec, relaţii sexuale, somn, mâncare şi fumat, sunt detaliate obiceiurile în cartea ”Narcotice în cultura română”.

Andrei Oişteanu consemnează că, într-o dimineaţă, după rugăciune, rabinul Gerşon din Kutov i-ar fi mărturisit  discipolului său următoarele: ”Mi-aş dori să ajung în Paradisul la care maestrul nostru accede fumând o pipă plină cu tutun”.

În prima jumătate a secolului al XIX-lea, în Transilvania, parte atunci a Imperiului Habsburgic, fumatul tutunului era interzis, iar lucrurile erau extrem de serioase, dovadă că principele Şuţu a fost implicat într-o altercaţie în cartierul braşovean Şchei cu un paznic de noapte, care i-a smuls o pipă aprinsă din mână, scrie Andrei Oişteanu.

Papa Urban al VIII-lea ameninţa cu excomunicarea pe cei care prizau tabac, iar ţarul Mihail Romanov cu deportarea în Siberia pe cei care ”beau tutun”.

Regele James I al Angliei a introdus o taxă pe viciul fumatului, în timp ce împăratul Chinei a dat mai multe edicte prin care a interzis consumul de tutun, rezultă din cartea ”Narcotice în cultura română”.

Spiţerul J.M. Honigberger, citat de Andrei Oişteanu, care a părăsit oraşul Braşov pe la 1815, a menţionat mai multe interdicţii adoptate împotriva abuzului de tutun într-un poem: ”Ţarul Rusiei, într-o epocă anterioară, pedepsea crima acestei grozăvii prin tăierea nasului. Încă şi mai înţeleptul Senat din Berna, prin deliberare justă, a interzis elveţienilor să fumeze tutun, ca pe o crimă. Sultanul Murad al patrulea la moarte-a condamnat toţi fumătorii de tutun”.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri
Armată obligatorie în țara europeană unde trăiesc mulți români! Legea a fost înaintată de adjunctul șefului de guvern
Armată obligatorie în țara europeană unde trăiesc mulți români! Legea a fost înaintată de adjunctul...
Afacerea cu care un român a dat lovitura! Ideea genială prin care ajunge să câștige și 200 de lei în doar câteva minute
Afacerea cu care un român a dat lovitura! Ideea genială prin care ajunge să câștige...
Iohannis a discutat la telefon cu Zelenski. România îmbrăţişează soluţia de pace propusă de Ucraina
Iohannis a discutat la telefon cu Zelenski. România îmbrăţişează soluţia de pace propusă de Ucraina
Anamaria Prodan a făcut marele anunţ chiar de faţă cu Ronald Gavril. Cum vor reacţiona Caciuc şi Reghecampf
Anamaria Prodan a făcut marele anunţ chiar de faţă cu Ronald Gavril. Cum vor reacţiona...
Ce să pui în dulceața de căpșuni ca să-i dai un gust divin. Îți va aduce aminte de copilărie
Ce să pui în dulceața de căpșuni ca să-i dai un gust divin. Îți va...
Sfârşit de linie: După 20 de ani în România, BRD Finance vinde tot şi încetează activitatea. Ce se va întâmpla cu toate creditele clienţilor
Sfârşit de linie: După 20 de ani în România, BRD Finance vinde tot şi încetează...
Care este noul domeniu pe care roboţii pun stăpânire. În urmă cu zece ani, nimeni nu ar fi zis că este posibil să fie atins de aceştia
Care este noul domeniu pe care roboţii pun stăpânire. În urmă cu zece ani, nimeni...
Gara din România prin care a trecut “trenul morții”. Acum a devenit monument istoric
Gara din România prin care a trecut “trenul morții”. Acum a devenit monument istoric
Gabriela Firea, în ipostaze BOMBĂ! 100% nu o recunoști când dansează seducător
Gabriela Firea, în ipostaze BOMBĂ! 100% nu o recunoști când dansează seducător
Noua regulă pentru TELEVIZIUNILE din România. Tocmai s-a dat INTRZIS de la CNA
Noua regulă pentru TELEVIZIUNILE din România. Tocmai s-a dat INTRZIS de la CNA
A murit marele actor al României. Vestea tristă a zilei
A murit marele actor al României. Vestea tristă a zilei
Românii vor intra în Turcia doar cu buletinul. Decizia a fost semnată de preşedintele Recep Erdogan
Românii vor intra în Turcia doar cu buletinul. Decizia a fost semnată de preşedintele Recep...
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de angajaţi sunt concediaţi
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de...
Premier în Cehia, fermier în România. Povestea omului care după ce a condus o ţară europeană a venit în ţara noastră şi a preluat o companie agricolă românească
Premier în Cehia, fermier în România. Povestea omului care după ce a condus o ţară...
Reguli noi la bloc. Semnătura care devine obligatorie
Reguli noi la bloc. Semnătura care devine obligatorie
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Se dau GRATIS 500 de lei. Cine primește banii
Se dau GRATIS 500 de lei. Cine primește banii
WOW! Cum arăta Gabriela Cristea, acum 20 de ani! Înaltă, slabă, cu fuste mini, făcea furori. Imagini BOMBĂ
WOW! Cum arăta Gabriela Cristea, acum 20 de ani! Înaltă, slabă, cu fuste mini, făcea...